Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Review:''Much Ado About Nothing'' by Joss Whedon.*

Το κλασσικό έργο του William Shakespeare ''Πολύ κακό για το τίποτα'' μεταφέρεται εκ νέου σε μία μεταμοντέρνα εκδοχή,με τα αιώνια προβλήματα,παρεξηγήσεις και παιχνίδια που μπορεί να σκαρφιστεί ο θεός έρωτας και να ταλαιπωρεί τους ανυποψίαστους ανθρώπους.
Γυρισμένο μέσα σε 12 ημέρες μέσα σε ένα μοντέρνο σπίτι,ο Joss Whedon(που ποτέ δεν καταλάβαμε πότε έγινε ακριβώς μεγάλο όνομα για το σινεμά) υποτίθεται πως κρατάει τον Σαιξπηρικό λόγο και θέλοντας να βροντοφωνάξει πως'' ναι μπορώ να γυρίσω και ποιοτικό σινεμά'',παρέδωσε μία ταινία με πολύ  καλή ασπρόμαυρη φωτογραφία αλλά σχεδόν ανυπόφορη...
Από μόνος του ο λόγος του Σαίξπηρ είναι φλύαρος,αυτό όμως δεν μας είχε ενοχλήσει καθόλου στην ανάλογη μεταφορά του έργου από τον Kenneth Branagh το 1993.Σε αντίθεση με την ταινία του Whedon που όχι μόνο αδιαφορείς πλήρως για τα τεκταινόμενα αλλά όλα αυτό το ''παιχνίδι'' και το ΄΄κυνήγι'' που είχε στο μυαλό του ο Shakespeare εδώ πήγε περίπατο μαζί με την υπομονή μας.
Υπερεκτιμημένο hype,ερμηνείες που προκαλούν γέλιο με την κακή έννοια (τα σκετς με τους αστυνόμους είναι απλά ανυπόφορα) και ηθοποιοί β'διαλογής καθιστούν την ταινία μια ολοκληρωμένη κακοφωνία.
Να το δεις γιατί:Δεν θα μπορούσα να το προτείνω...
Μη το δεις γιατί:To trailer φαντάζει αριστούργημα αλλά είναι μόνο κράχτης τελικά,ο σκηνοθέτης είχε στο μυαλό του να συνδυάσει lounge και Shakespeare-μα αυτά τα έχεις έμφυτα και αυτός δεν τα έχει με τίποτα-οι ηθοποιοί είναι ανυπόφοροι στο σύνολο τους,ήθελα να φύγω στο πρώτο μισάωρο....αλλά τελικά άντεξα λόγω ασπρόμαυρου.

Αχιλλέας Βασιλείου.



2 σχόλια:

mahler76 είπε...

Kαλά ο ένας από τους ηθοποιούς έπαιζε στην cult σειρά Serenity!! Κι έλεγα που χάθηκε τόσα χρόνια το μωρό.

Ψηλέας Ψογκ είπε...

Δυστυχώς (ή ευτυχώς) εγώ θα διαφωνήσω, καθώς τη βρήκα μια ιδιαίτερα ευρηματική μεταφορά. Μιλάω χωρίς να έχω δει το έργο του Μπράνα, όμως αυτό του Γουίντον το βρήκα διασκεδαστικότατο και, παρότι δημιουργημένο παράλληλα με τους Εκδικητές, φτιαγμένο με μεράκι. Ομολογώ βέβαια ότι ο Σαιξπηρικός λόγος με κούρασε κι εμένα, με κουράζει όμως γενικότερα αυτού του είδους ο θεατρικός λόγος. Μου φαίνεται ότι οι λάτρεις του Σαίξπηρ αλλά και γενικότερα του θεάτρου θα το κατα-απολαύσουν.
Από μένα, ένα 3/5 σίγουρα πάντως.
Καλό βράδυ:)