Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Review:''All is Lost'' by J.C.Chandor ****

Στα ανοιχτά του Ινδικού ωκεανού,ηλικιωμένος ιστιοπλόος συγκρούεται με παρατημένο container,προκαλώντας τεράστια ζημιά στο ιστιοπλοϊκό.Η καταιγίδα που θα έρθει θα δώσει την χαριστική βολή και ο ήρωας θα πιστέψει πως ότι και να κάνει πλέον(και κάνει πολλά) όλα χάθηκαν!
Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω αυτή την ταινία παρά One man show από τον εξαιρετικό Robert Redford που στα 80 του χρόνια βάζει κάτω όλους τους action heroes της εποχής μας με την αυθεντικότητα και την κίνηση του.
Ο  άξιος πλέον J.C.Chandor σκηνοθέτησε την ταινία με τα περισσότερα πλάνα του να καθρεφτίζουν την αγωνία και την κούραση του Redford χωρίς όμως να βάζει στην άκρη,εφέ και θέαμα(εκπληκτική δουλειά στον ήχο,σίγουρο χαρτί στα oscars).Χτίζει σταδιακά την τραγωδία με τόσο αληθοφανή τρόπο και το κυριότερο, καταφέρνει να κάνει τον θεατή ''φίλο'' του πρωταγωνιστή χωρίς να σου έχει αποκαλύψει καν πως είναι το όνομα του και τι ακριβώς κάνει στην ζωή του.Μεγάλο κατόρθωμα κατά την γνώμη μου. Όσο για τα αίτια της τραγωδίας και τα μεγάλα φορτηγά πλοία ο Chandor σου κλείνει το μάτι και σε βάζει να σκεφτείς λίγο παραπέρα.
Σκηνές που κόβουν την ανάσα(το αναποδογύρισμα του ιστιοπλοϊκού και τα περαστικά φορτηγά πλοία) με την σκηνοθετική μαεστρία του Chandor δίνουν στην ταινία διάσταση blockbuster,και έπειτα ξανά στην ηρεμία του αγώνα για επιβίωση μέσα σε ένα φουσκωτό.Το φινάλε θα σου παγώσει το αίμα και θα σου γεννήσει ποικίλα συναισθήματα.Δεν είναι τυχαίο που στην αίθουσα άκουγα τον κόσμο να συμμετέχει και να μονολογεί ''Όχι..!'' ''Μή...!'',''Γιατί...?''.Απόλυτη επιτυχία.
Για τον Robert Redford θέλω να πιστεύω πως θα καταφέρει να είναι μέσα στην κούρσα των βραβείων,είναι τόσο καλός και με το πρόσωπο του καταλαβαίνεις όσα δεν μπορούν να εκφράσουν άλλοι ηθοποιοί με 500 σελίδες σενάριο. Έκπληξη,κούραση,απόγνωση,στεναχώρια.μετάνοια,αγάπη όλα μέσα στο βλέμμα του Redford και μέσα στην ταινία must see της χρονιάς.
Να το δεις γιατί:Σου αρέσει ο Redford,είναι θαλασσινή περιπέτεια,έχεις ιστιοπλοϊκό -για να ξέρεις-),είναι ταινία που συμμετέχεις ενεργά με όλες σου τις αισθήσεις.
Μη το δεις γιατί:Παθαίνεις εύκολα ναυτία,ενθουσιάζεσαι με ανεγκέφαλα blockbusters στιλ Transformers,περιμένεις ανά πάσα στιγμή πως θα ξεπηδήσει κάποιος ''μπρατσωμένος'' του Hollywood και θα σώσει τον Redford.

Αχιλλέας Βασιλείου.



aaxa

Δεν υπάρχουν σχόλια: