Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Un Prophete.Ενας Προφήτης. ****


Η βαθιά ανθρώπινη και συγκλονιστική ιστορία του Μαλίκ Τζεμπενά,ενός νεαρού Αραβα που μετά τον εγκλεισμό του στις Γαλλικές φυλακές αναγκάζεται να υπηρετήσει την μαφία της φυλακής για να μπορέσει να επιβιώσει στην αρχή αλλα και για να έρθει αντιμέτωπος με την αληθινή ζωή.
Ο ταλαντούχος Γάλλος σκηνοθέτης,ο Ζάκ Οντιάρ μετά το επίσης αριστουργηματικό Ο Χτύπος που έχασε η καρδιά μου(De battre mon coeur s'est arrêté),αρνείται κατηγορηματικά να κάνει ενα βίαιο δράμα φυλακής και προτιμά να ξετυλίξει μια οδύσσεια σκληρών και βίαιων γεγονότων και ένα συναισθηματικό rollercoaster που μας αγγίζει απόλυτα.Αλλοτε μέσα απο εικόνες βίαιες και άλλοτε μέσα απο εικόνες σκέτης ποίησης,ο Οντιάρ κινείται νωχελικά αλλά σταθερά πίσω απο τα ''σίδερα'' της ανθρώπινης φύσης και έπειτα απο δυόμιση ώρες εκπληρώνει την προφητεία του πρωταγωνιστή-ήρωα του,που με τόση αγάπη τον κινηματογραφεί.Ο Οντιάρ στέκεται πλάι στον ΄Μαλίκ,τον παίρνει απο το χέρι και του δείχνει τον δρόμο.



Με έναν εξαίσιο πρωταγωνιστή Tahar Rahim,με το εκτόπισμα του Niels Arestrup και με τον απανταχού παρών Alexander Desplat στην μουσική,δεν θα το κρύψω θέλω Ο Προφήτης να πάρει φέτος το oscar ξενόγλωσσης ταινίας.
Στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών η ταινία ήταν το μεγάλο φαβορί αλλά έπεσε πάνω στην Λευκη Κορδέλα και έτσι βραβεύτηκε μετο Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής.


5 σχόλια:

zamuc είπε...

Εννοείται ότι το περιμένουμε πως και πως! Σήμερα βγήκε ε;

academy είπε...

Σήμερα.Τρέξε!

CineTV-world είπε...

Μου άρεσε, αλλά δεν με κέρδισε, δεν ξετρελάθηκα... και προτιμώ ΚΟΡΔΕΛΑ... :P ;)

academy είπε...

O Βauer λοιπόν στο ξενόγλωσσο ψηφίζει Κορδέλα.Μου αρέσει που στοιχηματίζουμε χωρίς να έχουν βγεί καν οι υποψηφιότητες...

CineTV-world είπε...

Ναι, ψηφίζω ΚΟΡΔΕΛΑ, αλλά όχι με τρέλα... :P ;)