Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

At Cinemas:''We Need To Talk About Kevin''(Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν).***1/2

Η νέα ταινία της Lynne Ramsey (Ratcacther) ''Πρέπει Να Μιλήσουμε Για Τον Κέβιν'' αποτελεί ίσως την ταινία που θα προκαλέσει τις περισότερες συζητήσεις απο οιαδήποτε άλλη την φετινή χρονιά.Και δεν εννοώ μόνο συζητήσεις κινηματογραφικού χαρακτήρα αλλά και κοινωνικού προβληματισμού.
Ανεξάρτητη και επιτυχημένη πλέον ταξιδιωτική πράκτορας αποφασίζει να ''τακτοποιηθεί''σε συζυγική ζωή με τον αγαπημένο της και φυσικά έρχεται και ο πρώτος απόγονος,ο Κέβιν.Απο την αρχή όμως κάτι φαίνεται να πηγαίνει στραβά.Είναι το παιδί ή η μητέρα?Και που θα οδηγήσει όλο αυτό?Καλύτερα μην ρωτάτε γιατί η απάντηση βρίσκεται στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο της ταινίας.
Βασισμένο στο ομότιτλο best seller της Lionel Shriver(εκδόσεις Μεταίχμιο) και γραμμένο εξολοκλήρου σε μορφή επιστολών της Ιβα(Tilda Swinton) πρός τον σύζυγο της Φράνκλιν (John C.Reilly),η Ramsey έχει στα χέρια της ένα πρώτης τάξεως και κλάσεως υλικό και καταφέρνει στο μεγαλύτερο βαθμό να το αποδώσει εξαιρετικά. Καταφέρνει να μας δείξει μια οικογενειακή ιστορία που μόνο ζεστασιά δεν βγάζει,και χαρακτήρες που στιγμή δεν παύεις να αναρωτιέσαι εάν κατανοούν το τι τους συμβαίνει.
Με την Tilda Swinton να κρατάει γερά τον ρόλο της μητερας που βασανίζεται απο τις ενοχές για τις πράξεις του Κέβιν και τον Ezra Miller στον ρόλο του έφηβου Κέβιν,τα δύο βασικά πρόσωπα της ταινίας τυγχάνουν και πολύ καλών ερμηνειών άξιες βραβεύσεων.Στις Κάννες η Tilda έχασε το βραβείο απο την Kirsten Dunst του ''Melancholia''.Παράδοξο?
Το καλύτερο κοινωνικό θρίλερ της χρονιάς είναι εδώ.Και το σπουδαιότερο είναι πως πρέπει να μιλήσουμε πολύ για τον Κέβιν.Οχι για να βγάλουμε την ετυμηγορία για το ποιός είναι ένοχος ή όχι,αλλά γιατί πρέπει να μιλήσουμε,να κατανοήσουμε και να αποδεχτούμε τέτοιου είδους κοινωνικά φαινόμενα και το πώς η ζωή μας μπορεί να αναποδογυρίσει απο στιγμή σε στιγμή εφόσον έχουμε κάνει λανθασμένες επιλογές στο παρελθόν.Η Lynne Ramsey κατάφερε να μας το περάσει το μήνυμα.
Να το δείς γιατί:Εχεις διαβάσει το βιβλίο,σου αρέσει η Tilda Swinton,είσαι σκεπτόμενος θεατής,είσαι γονιός(επιβάλεται).
Μην το δείς γιατί:Δεν σου αρέσει να προβληματίζεσαι με τις ταινίες,περιμένεις να δείς αμερικάνικο θρίλερ,η τελευταία ταινία που είδες στο σινεμά και σε ενθουσίασε είναι το ''Λούφα και Παραλαγή'Σειρήνες στην Στεριά''.

8 σχόλια:

Leviathan είπε...

Η Tilda μαρέσει πολύ πολύ! Καλό ξημέρωμα!!!

Ανώνυμος είπε...

valtou ena tessaraki re academi, tsaba einai!

academy είπε...

Γειά σου Levi.To θυμάμαι οτι είσαι φαν Της Tilda...!

academy είπε...

Ανώνυμε έχεις δίκιο...λές και το πληρώνω...Αλλά κάτι με κράτησε πίσω..

argiris-cinefil είπε...

Την περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία, διότι η ταινία παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρων σε πολλά θέματα. Το τρέιλερ με προϊδεάζει για μια πολύ δυνατή ταινία, με εξαιρετική κινηματογράφηση (κάτι που δίνω μεγάλη σημασία).

Πάντως περίμενα μεγαλύτερη βαθμολογία από εσένα, διότι από όσο ξέρω, σου αρέσουν πολύ τέτοιου είδους ταινίες.

academy είπε...

Αργύρη ίσως γιατί διάβασα και το βιβλίο το οποίο είναι πολύ δυνατό σε σχέση με την ταινία.Και επίσης αφαίρεσα μισό αστεράκι απο την Ramsey διότι στο φινάλε πήρε πρωτοβουλίεs και έκρυψε μερικά πράγματα απο αυτά που εξιστορεί το βιβλίο.

Ανώνυμος είπε...

και εμένα μου αρέσει η Τίλντα πολύ,

το αναμένουμε!! ευχαριστούμε Ακάντεμυ ;-)))

argiris-cinefil είπε...

Δυστυχώς όταν κάποιος έχει διαβάσει το βιβλίο κι έχει δει και την ταινία η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Και ως γνωστών σπάνια η ταινία υπερτερεί του βιβλίου. Αλλά όπως έχω ξαναπεί είναι τελείως διαφορετικές τέχνες η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος και για μένα δεν πρέπει να τα συγκρίνουμε.