Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

At Cinemas:''Martha Marcy May Marlene'' του Sean Durkin.****

Μετά απο την απόδραση της απο το κοινόβιο-σέχτα που ζούσε, η Martha θα αναζητήσει καταφύγιο στο σπίτι της αδελφής της στην εξοχή του Κονέκτικατ.Το παρελθόν όμως και οι δυσάρεστες αναμνήσεις στοιχειώνουν την Martha.H αλλιώς Marcy May όπως την αποκαλούσαν στο κοινόβιο,ή Marlene όπως όλα τα κορίτσια του κοινοβίου.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Sean Durkin δεν απέσπασε τυχαία το βραβείο σκηνοθεσίας στο περυσινό φεστιβάλ του Sundance όπως και η Elιzabeth Olsen στο ερμηνευτικό της ντεμπούτο που μαζεύει βραβεία απο ενώσεις και απλά περιμένει τώρα να δεί εάν η Ακαδημία θα την συμπεριλάβει στην πεντάδα.

Μέσα απο την ραγισμένη ψυχή της Martha Macy ο Durkin χτίζει αργά και μεθοδικά ένα θρίλλερ φέρνοντας αντιμέτωπους δύο εξίσου απομονωμένους κόσμους(δεν είναι τυχαίο πως ο σκηνοθέτης διάλεξε απομονωμένα σπίτια καί στο κοινόβιο αλλά και στο οικογενειακό σπίτι).Αυτόν της αμφιβήτησης του οικογενειακού ονείρου στην άρωστη μορφή του και τον μικροαστικό κόσμο της αλλοτριωμένης δυτικής συμπεριφοράς.Και κάπου ανάμεσα ένα κορίτσι,χωρίς παρελθόν-παρόν-μέλλον,μόνο του που δεν ξέρει που ανήκει.



Με ένταση που κλιμακώνεται ιδίως στο δεύτερο μέρος της ταινίας,με flashback ,με όνειρα που ζωντανεύουν το παρελθόν ,και με μία μόνιμη αίσθηση απειλής,το Martha Marcy May Marlene αποτελεί μία απο τις πιό ενδιαφέρουσες και καλές ταινίες της χρονιάς.Διότι διαθέτει ένα εξαιρετικό σενάριο που ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή με εντυπωσιακή αρτιότητα,εξαιρετική πρωταγωνίστρια και είναι το είδος της ανεξάρτητης ταινίας που λατρεύει ο κάθε σινεφίλ να βλέπει.

Να το δείς γιατί:Ο τίτλος είναι εξαιρετικός,η Elizabeth Olsen είναι εξαιρετική γενικότερα,επιδρά άμεσα στην σινεφίλ ψυχολογία σου και αποτελεί ταινία για δυνατούς θεατές.

Μήν το δείς:Εάν δεν μπορείς κάν να πείς τον τίτλο,περιμένεις να δείς αίματα,κουράζεσαι να σκέφτεσαι μετά το τέλος της την ταινία που μόλις είδες,την μόνη Μάρθα που θές να θυμάσαι είναι η Μάρθα Καραγιάννη.

13 σχόλια:

argiris-cinefil είπε...

Για κάτι τέτοια ανεξάρτητα διαμαντάκια τρελαίνομαι (βλέπε "Animal Kingdom", "Winter's Bone"). Έχω πολύ υψηλές προσδοκίες για αυτήν την ταινία. Εξάλλου έχω εμπιστοσύνη και στην κρίση σου. 4 αστεράκια ε; Πολύ ωραία.

cinePANikOS είπε...

Την είχα δει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Πράγματι εξαιρετική σκηνοθεσία και σενάριο το οποίο όμως δεν σου κρύβω πως στο τέλος με εκνεύρισε!! Δεν λέω άλλα γιατί αποτελούν spoiler!! Φυσικά υποκλίνομαι στην απειλητική φιγούρα του -δεν θυμάμαι πως τον λένε- :) :)

academy είπε...

Argiris welcome back!
Είμαι σίγουρος πως θα σου αρέσει προσωπικά με συνεπήρε η ιστορία και το ύφος της ταινίας.4 αστεράκια ναί.Μαζί με τα Ανεμοδαρμένα Υψη και το Shame είναι τα Top μέχρι στιγμής για το CineAcademy.

academy είπε...

To φινάλε cinepanike είναι αυτό που πιστεύεις.Γιατί να στο δείξει ξεκάθαρα εφόσον είναι αυτό που φοβάσαι απο ένα σημείο και μετά στην ταινία?Καλός ο ηγέτης αλλά η olsen δεν αξίζει μια θέση δίπλα στην αγαπημένη σου Meryl στην πεντάδα?

argiris-cinefil είπε...

Γιατί βρε "welcome back". Δεν είχα πάει και πουθενά. ;)

Μου αρέσει το Top 3 κι ας μην έχω δει καμία ακόμη. Το δικό μου Τop 3 μέχρι στιγμής είναι το "Jodaeiye Nader az Simin", "Drive" και "Tinker Tailor Soldier Spy".

Τα "Ανεμοδαρμένα Υψη" άμα ήταν άλλη μια τυπική μεταφορά δεν θα το έβλεπα αλλά λόγω της εντελώς διαφορετικής προσέγγισης της Arnold εννοείται ότι θα το δω.

cinePANikOS είπε...

Δεν έχεις άδικο για το φινάλε!! Αλλά εκεί που είχα αγχωθεί και έλεγα τι γίνεται ξαφνικά...Δεν μπορείς να φανταστείς την αντίδραση μου!! :) :)Ήταν πολύ καλή η Olsen αλλά γενικά φέτος είχαμε πολλές καλές ερμηνείες!! ποια να βγάλεις απο την 5δα;; Είχε κακο timing η κοπελιά!!

academy είπε...

ARGIRIS εννοώ στο cineacademy....Ο Χωρισμός δεν με άγγιξε όσο θα περίμενα,το drive το έχω ψιλοξεχάσει αλλά το ΤINKER TAILOR...το περιμένω πώς και πώς....

academy είπε...

cinepanike απο την πεντάδα θέλω να βγάλω την Viola Davis.Ελεος δηλαδή σιγά την ερμηνεία.Εάν δεν μπεί η Tilda και η Olsen και μπεί η Viola Davis ή η Charlize Theron θα στείλω διάβημα στην Ακαδημία.Θα το συνυπογράψεις?

argiris-cinefil είπε...

Το "Tinker Tailor Soldier Spy" είναι εργάρα! Καθηλωτικό από την αρχή μέχρι το τέλος με σπουδαίες κινηματογραφικές αρετές. Ο Tomas Alfredson συνδέει, με σκηνοθετική μαεστρία, τα κομμάτια του παζλ ενός πολύπλοκου αριστοτεχνικού κατασκοπευτικού θρίλερ. Πραγματικά το με τι λεπτεπίλεπτο τρόπο χειρίζεται ένα τόσο δύσκολο σεναριακό υλικό ο Alfredson χαρίζοντάς μας ταυτόχρονα υποδειγματικούς αφηγηματικούς ρυθμούς (δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό), για μένα είναι ένας μικρός άθλος. Εάν υπήρχε μια στοιχειώδεις αξιοκρατία στα όσκαρ θα έπρεπε να ήταν στην πεντάδα με τις καλύτερες σκηνοθεσίες (αν και ξέρω ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο) όπως και στην δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες (ειδικά σε αυτήν την κατηγορία όπου είναι πιο πολλές θέσεις- εάν δεν είναι θα αηδιάσω).

Είδα χθες και το “The Descendants” (2,5/5: Ενδιαφέρουσα). Άλλη μια υπερεκτιμημένη ταινία από τους Αμερικανούς. Ένα χειραγωγημένο δράμα όχι τόσο ως προς τις ανθρώπινες αξίες όσο ως προς τα έμμεσα σεναριακά κλισέ της, εμπλουτισμένα με μια δήθεν χροιά ανεξάρτητου σινεμά. Κι αυτό ήταν που με ενόχλησε περισσότερο (μαζί με την συνεχή και ακατάπαυστη indie μουσική της) . Sorry αν ξέφυγα αλλά ξέρεις ότι πολλές φορές με πιάνει η φλυαρία μου. Εξάλλου μεθαύριο ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες, οπότε θα έχουμε πολλά να πούμε. ;)

cinePANikOS είπε...

Φυσικά θα το υπογράψω!! Άκου εκεί να είναι εκτός η Tilda!! Και ναι, κι εγώ μπορώ να βγάλω Viola Davis αλλά θα έβαζα την Olivia από τον Τυραννόσαυρο που πόσο τον λάτρεψα!! :)

academy είπε...

Argiris@
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη σου για τους Απόγονους.Πάνε οι εποχές του Sideways που είχα αγαπήσει.Εδώ ακριβώς όπως το είπες ένα χειραγωγημένο δράμα που με το ζόρι πρέπει να μας πείσει για ένα μάτσο ιδεολογικές μπαρούφες(οικολογία,οικογενειακή δυσλειτουργία με happy end)που δέν πείθουν.
Για το Tinker Tailor...θέλω να πιστευω πως Η Ακαδημία θα ξυπνήσει!

academy είπε...

Δεν τον είδα ακόμα τον Τυρανόσαυρο τον χρωστάω.Ετοιμάσου για το διάβημα cinepanike

Kika είπε...

Πραγματικά πολύ ωραία ταινία ειδικά το δεύτερο μέρος της που δεν ήξερες που θα οδηγήσει! Πιστεύω ότι η Olsen είναι άτυχη καθώς φέτος έχει γερούς αντιπάλους και δεν εννοώ μόνο την Meryl που πιστεύω λόγω τεχνικής ερμηνείας και πείρας είναι σίγουρο φαβορί για το oskar. Το τέλος βέβαια της ταινίας το περίμενα λίγο διαφορετικό αλλά έτσι κ' αλλιώς ήταν ωραία ταινία!