Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

The Road To The Oscars:Meryl streep vs Glenn Close.

Η κούρσα έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες αλλά κάναμε τα στραβά μάτια.Τελικά το hype του ανταγωνισμού στο Best Actress μεταξύ δύο ιερών τεράτων είναι πολύ μεγάλο για να το αγνοήσουμε.Η Meryl Streep ως Μάργκαρετ Θάτσερ στο ''The Iron Lady'' και η Glenn Close ως ''Albert Nobbs'' του Rodrigo Garcia.Και οι δύο έχουν κερδίσει την μάχη ως front runners στις φετινές υποψηφιότητες πρίν ακόμα ανακοινωθούν.Μήν βιάζεστε δεν ήρθε η ώρα ακόμα να ψηφίσουμε απλά να συγκρίνουμε τις δύο κυρίες στην κινηματογραφική αλλά και oscarική τους πορεία εώς τώρα.Ακονίστε μαχαίρια...
Meryl Streep:16 υποψηφιότητες 2 νίκες.Η τελευταία νίκη το 1982,έκτοτε η Ακαδημία την προτείνει αλλά δεν της δίνει το τρίτο αγαλματίδιο συστηματικά.
Glenn Close:5 υποψηφιότητες καμμία νίκη.Τελευταία υποψηφιότητα το 1988 έκτοτε έχει κερδίσει οτι βραβείο κυκλοφορεί αλλά τα oscar την αγνοούν συστηματικά.
Meryl Streep:Είναι φανερό πως τελευταία διαλέγει ταινίες χωρίς άλλα μεγάλα ονόματα(σκηνοθέτες,ηθοποιοί)για να κάνει το one woman show(Devil Wears Prada,Julie and Julia,The Iron Lady).Εάν είχε συνεργαστεί με σκηνοθέτες που έφτασαν στο best picture θα έιχε πάρει εδώ και καιρό το τρίτο oscar.
Glenn Close:Απο το 1988 και μετά αραιές εμφανίσεις σε μέτριες ταινίες που ξεκινούσαν μεγαλεπίβολα αλλά καταποντίζονταν εισπρακτικά και καλλιτεχνικά, μεγάλη πορεία όμως στο θέατρο αλλά και στην tv με τηλεταινίες(The Lion In Winter)και το ''Damages''.Αποτέλεσμα να σαρώσει Emmy,Tony,SAGA και Golden Globes.
Meryl Streep:Ναί στην ταινία η Meryl είναι σαν να βλέπουμε την Thatcher αλλά πόσο συμπαθής μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μιά τέτοια αμφιλεγόμενη πολιτικός?Η Phyllida Loyd(Mamma Mia)έχει κάνει μια ταινία δράμα ή κομεντί?Πόσο καλή μπορεί να είναι η ταινία και να πάρει υποψηφιότητες και σε άλλες κατηγορίες?Τα μέλη της Ακαδημίας made in England δεν θα χαρούν πολύ αλλα τα αδέλφια Weinstein σίγουρα θα ''πουλήσουν''την ταινία ακόμα και για best picture.
Glenn Close:Στην ταινια η Close ενσαρκώνει γυναίκα που αναγκάζεται να μεταμορφωθεί σε άντρα(τα αγαπημένα της Ακαδημίας).To ''Albert Nobbs''είναι ένα προσωπικό στοίχημα και άθλος για την Glenn Close εφόσον χρόνια προσπαθεί να το πραγματοποιήσει σαν ταινία.Το έχει ανεβάσει παλαιότερα στο θέατρο και έχει βάλει και το χεράκι της στο σενάριο.H ταινία όμως δεν προμοτάρεται τόσο απο την εταιρεία διανομής και ο Garcia στο σκηνοθετικό τιμόνι έχει δείξει δείγματα γραφής καλών αλλά εντελώς αντιεμπορικών ταινιών(Mother and Child,Nine Lives,Things you can tell just by looking at her).
Streep και Close εμφανίστηκαν μαζί σε ταινία το 1993 στο ''Σπίτι των Πνευμάτων'',μιά ανεκδιήγητη μεταφορά του γνωστού βιβλίου απο τον Bille August.Επίσης στην ταινία ''Evening''του Lajos Koltai το 1997 χωρίς όμως να μοιράζονται κοινή σκηνή.

9 σχόλια:

Kika είπε...

Σίγουρα πιστεύω ότι θα κριθεί ανάμεσα στις δύο το Oscar αλλά θέλω πάρα πολύ να το πάρει η Glenn Close με τέτοια καρίερα αξίζει! Και η ταινία της φέτος μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον όσο είδα από το trailer.
H Meryl Streep τώρα σίγουρα είναι φοβερή ηθοποιός την λατρεύω αλλά δεν μπορώ να ανεχτώ αλλή μια τρελή πολιτικό σαν την Τhathcer μετά την Mέρκελ.
Φυσικά απο το trailer νομίζεις ότι βλέπεις την ίδια την Thathcer αλλά σαν θεματολογία δεν με ενδιαφέρει να μάθω τίποτα για την ζωή της.
Ψηφίζω Glenn Close και θα σκάσω αν δεν πάρει φέτος το Oscar!!!!

Eskli είπε...

Χμ...Νομίζω ότι γέρνω μια μοίρα παραπάνω προς την Στριπ. Έχω διαίσθηση όμως ότι παίζει να το δώσουν στην Γκλεν γιατί είναι κρίμα τόσα χρόνια να μην έχει πάρει ούτε 1!

academy είπε...

Kika έβαλες και πολιτικά κριτήρια αλλά θα σου πρότεινα να το δείς μόνο...κινηματογραφικά.Ασε που η σύγκριση thatcher-merkel είναι λίγο ατυχής...
Και εγώ θα ήθελα η Close να βραβευτεί επιτέλους αλλά πάντα θα υπάρχει για τις περισότερες μια Meryl Streep απέναντι τους.
Θα παιχτεί όμως ανάμεσα τους το παιχνίδι ή η Viola Davis (The Help)σαν outsider θα τις αφήσει στα κρύα του λουτρού?

academy είπε...

Eskli όντως δεν είναι επιτρεπτό η Ακαδημία να μην έχει βραβεύσει την Glenn αλλά απο την άλλη και η ίδια δεν είχε τόσο αυξημένη κινηματογραφική δραστηριότητα απο το 1988 και μετά.
Ισως θα έπρεπε να το είχε πάρει στο ''Dangerous Liaisons''αλλά η Jodie Foster την είχε κερδίσει.

cinePANikOS είπε...

Θέλεις να με φουντώσεις πρωί-πρωί academy;;
Μπράβο για το αφιέρωμα και φυσικά ρίχνω στην ψήφο μου στην Meryl!!

Από τις 16 της υποψηφιότητες θα μπορούσε να κερδίσει άλλα 2 αγαλματάκια τουλάχιστον...Συμφωνώ για αυτό που λες, ότι αν είχε συμμετάσχει σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών θα το είχε αρπάξει ήδη το τρίτο.
Πάντως το the iron lady είναι μόνο η Meryl Streep. Ακόμα και η αφίσα το επιβεβαιώνει βάζοντας μόνο το δικό της όνομα. Τρελή προώθηση...

Από την άλλη μεριά δεν προωθείται καθόλου η Glenn Close. Η ταινία της στο φεστιβάλ του Τορόντο (νομίζω) δεν πήρε καλές κριτικές,αλλά γράφτηκαν πολύ καλά σχόλια για την ερμηνεία της. Τα κλιπάκια που κυκλοφόρησαν δεν με εντυπωσίασαν. Και επιτέλους τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει ο κινηματογράφος;; όχι, δεν θα κλέψει την μπουκιά από το στόμα της Meryl.
Αλλά φυσικά ας δούμε πρώτα τις ερμηνείες των μεγάλων ηθοποιών και ύστερα θα αποφασίσω αντικειμενικά (Go Meryl)!!

academy είπε...

Cinepanikέ είσαι σαφής και φυσικά απόλυτα ενημερωμένος.
Και εγώ το ομολογώ οτι μου προσφέρει σινεηδονή να δώ την Meryl ως Thatcher αλλά απο την άλλη η Close είναι αδικημένη.
Οποια ηθοποιό όμως και να συγκρίνουμε(εν ζωή)με την Meryl φαίνεται λίγη.

argiris-cinefil είπε...

H Meryl Streep έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στην τελευταία της ταινία: Την σκηνοθέτρια του "Μάμα Μία" ενώ η Glenn Close έναν σκηνοθέτη που έχει δείξει ότι ξέρει να υποστηρίζει τους ηθοποιούς του.

Η Streep είναι η αγαπημένη μου ηθοποιός όμως πολύ θα ήθελα να πάρει επειτέλεους το όσκαρ η Close, διότι είναι πολύ μεγάλη ηθοποιός.

academy είπε...

Argiris εκεί καταλήγουμε όλοι:Πως όσο και αν μας αρέσει η Meryl θέλουμε να πάρει το oscar η Glenn διότι είναι σαν να της το χρωστάνε εδώ και πολλά χρόνια.\
Εαν το πάρουμε με πιο ''πεζή''έννοια δεν γίνεται να είναι Academy AWARD WINNER η Sandra Bullock και όχι η Glenn.

argiris-cinefil είπε...

Καλά η βράβευση της Bullock ήταν μέγα έκτρωμα!