Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

At Cinemas:''Drive''by Nicolas Winding Refn.**1/2.

Με το βραβείο σκηνοθεσίας απο το τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών στις αποσκευές του έρχεται η νέα ταινία του Nicolas Winding Refn ''Drive''.Πολλά ακούσαμε απο τον περασμένο Μάιο απο τις Κάννες για την ταινία,το θέμα όμως είναι τι είναι παραγματικά το ''Drive''για να βάζουμε τα πράγματα στην θέση τους.
Ναί,πρόκειται για μια ταινία με θέμα έναν οδηγό.Καλύτερα να λεγόταν Driver η ταινία.Ο Οδηγός δεν έχει παρέλθόν,δεν έχει μέλλον δεν ξέρουμε κάν ολόκληρο το όνομα του.Ξέρουμε μόνο πως οδηγάει,οτι είναι ''σκληρό καρύδι'' και πως έχει ένα άσπρο τζάκετ πλύνε-βάλε με έναν σκορπιό στην πλάτη.Κάπου όμως αντιλαμβάνόμαστε πως αυτός ο άνθρωπος θέλει να αλλάξει την ζωή του αλλά προσπαθεί με εντελώς λάθος τρόπο.Και η εξαιρετική Carrey Mulligan θα βρεθεί μπροστά του και θα αποτελέσει την δύναμη στον κινητήρα του.Η speed οδήγηση όμως κάποτε θα επιφέρει και την πρόσκρουση...
To ''Drive''όμως δεν είναι τα παραπάνω και σίγουρα δεν είναι η ιστορία του.Είναι ο σκηνοθέτης του που χρησιμοποιεί τεχνικές απο slow motion και νυχτερινά σκιερά πλάνα ως και γκρό πλάν και αιματοβαμένες σεκάνς.Στυλάτο και ταυτόχρονα υπνωτιστικό και εφετζίδικο,ο σκηνοθέτης Winding Refn(θυμήσου το οπτικό ντελίριο αλλά σεναριακό μηδενικό Valhalla Rising)ξέρει να δίνει δύναμη στις επιμέρους σκηνές.
Ο Ryan Gosling σχεδόν τετραγωνισμένος απο τα χάπια μορφοποίησης σώματος είναι η ιδανική επιλογή.Με ένα ανέκφραστο πρόσωπο(σαν να έχει υποστεί απανωτές ενέσεις bottox)δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στον θεατή να αναρωτηθεί για τον χαρακτήρα που ερμηνεύει.Τα συναισθήματα του είναι καλά κρυμένα όπως και το παρελθόν του.
Στα σύν της ταινίας και ένα πολύ καλό soundtrack γραμμένο απο τον μόνιμο συνεργάτη του Steven Soderbergh(ξέρουμε καλά απο ατμόσφαιρα σε ταινίες)Cliff Martinez και φυσικά διεύθυνση φωτογραφίας.
Στην Αμερική άνοιξε 16/9 φρέναρε στα 11 εκ$ και αν και οι κριτικοί ενθουσιάστηκαν το Αμερικάνικο κοινό περίμενε μια ταινία με γρήγορα αμάξια και συγκρούσεις,πράγμα που τελικά είχε επίπτωση στην πορεία του στο box office.
Να το δείς γιατί:Σου αρέσει ο Ryan Gosling,είναι ατμοσφαιρική και βραδινή ταινία και πάντα ήθελες να γίνεις κασκαντέρ οδηγός σε ταινίες.
Μήν το δείς γιατί:Δεν αντέχεις τον Ryan Gosling με την οδοντογλυφίδα στο στόμα(?!),βλέπεις Fast and Furious είσαι καλυμένος και γενικότερα στην θέση του οδηγού προτιμάς να βλέπεις την Susan Sarandon και την Geena Davis.Thelma ζείς εσύ μας οδηγείς.
22/9 στην Ελλάδα.

1 σχόλιο:

Kika είπε...

Την είδα στις Νύχτες Πρεμιέρας και θα συμφωνήσω Cineacademy ότι ο σκηνοθέτης έχει δώσει μια δύναμη στην ταινία.
Φυσικά ο Ryan Gosling ήταν ωραιότατη επιλογή και θα διαφωνήσω ότι ήταν τετραγωνισμένος καθώς στα 30 του χρόνια , νέα γενιά του Hollywood super ταλαντούχος ( να θυμηθούμε το half nelson και το blue valentine), φυσικά χωρίς botτοx δίνει ακριβώς ότι του ζητάει ο ρόλος έναν ανέκφραστο ευαίσθητο νέο άνθρωπο.