Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Cannes Film Festival History part6:2007-2008.




  • 2007:Πρόεδρος της επιτροπής ο Stephen Frears και μαζί του η Toni Collete και ο Marco Bellochio.Χρυσός Φοίνικας στην Ρουμανία και το ''4 Μήνες,3 εβδομάδες και 2 ημέρες''.Και λιγότερο μας πήρε να την ξεχάσουμε.Οτι είναι μίζερο και βρώμικο δεν είναι απαραίτητα τέχνη κύριε Frears....

  • Κάτι είναι και αυτό:Ενα βραβείο επετειακό στον -μήν τυχόν και δεν του δώσουμε βραβείο-Gus Van Sant για το μέτριο Paranoid Park,ένα βραβείο σεναρίου στην ''Ακρη του Ουρανού''του Φατίχ Ακίν΄,ένα βραβείο σεναρίουστο ''Σκάφανδρο και Πεταλούδα'' και ένα βραβείο της επιτροπής στο ''Persepolis''.

  • Με άδεια χέρια:το ''Death Proof''του Tarantino,το oscarικό ''Καμμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους'' και το αγαπημένο ''Chansons d'amour''Του Christophe Honore.To ''Zodiac''του David Fincher και ο Bella Tar με τον ''Ανθρωπο απο το Λονδίνο''.

  • To σκάνδαλο της Χρονιάς:Πολύ αδιάφορη χρονιά για να υπάρξει έστω και ένα σκάνδαλο....





  • 2008:Πρόεδρος της επιτροπής o Sean Penn.Μαζί του ο Alfonso Cuaron και ο(τυχαία πήρα και τον Φοίνικα δύο χρόνια μετά?) Αpichatpon Weerasethakul.Χρυσός Φοίνικας στο ''Ανάμεσα στους Τοίχους''του Laurent Cantet.Ωραία ταινία,άνετα έβαλε τα γυαλιά στις υπερτιμημένες δημιουργίες του Gus Van Sant και χάρισε στην Γαλλία τον Φοίνικα 21 χρόνια μετά απο το ''Κάτω απο τον ήλιο στου Σατανά''το 1987!!

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στο επιτυχημένο ''Γόμορρα''του Mateo Garrone,σκηνοθεσία στο επίσης πολύ καλό''Τρείς Πίθηκοι''του Νuri Bilge Ceylan,βραβείο της επιτροπής στο αριστουργηματικό ''Ιl Divo''του Paolo Sorentino και πρός Θεού μήν τυχόν και μείνουν στην απ'εξω τα αδέλφια Dardenne,σενάριο στην ''Σιωπή της Λόρνα''.Βραβείο ερμηνείας στον Benicio Del Toro για το χαοτικό ''Che''του Soderbergh.

  • Με άδεια χέρια:To ''Περί Τυφλότητος''του Fernando Meirelles,η ''Ανταλλαγή''του Clint Eastwood,το ''Palermo Shooting''του-φτάνει πιά-Wim Wenders,το φιλόδοξο ''Η Συνεκδοχή της Νέας Υόρκης'' και το ''Βάλς με τον Μπασίρ''.

  • Το σκάνδαλο της Χρονιάς:O Αγγλικός τύπος παραληρεί για το ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι Κάννες δεν περιλαμβάνουν Αγγλική ταινία στο πρόγραμμα.Την επόμενη χρονιά απο τις 19 ταινίες οι 3 ήταν Αγγλικές παραγωγές.


3 σχόλια:

Mike είπε...

Εμενα μου αρεσε πολυ ο Μουντζιου και θεωρω το «4,3,2...» απο τους καλυτερους Φοινικες τελευταια..
Οι υπολοιπες ταινιες του 2007 ηταν πολυ καλες (πλην του αδιαφορου Ταραντινο) αλλα καμια δε νομιζω να αξιζε κατι παραπανω..

Απο το 2008 δεν μου αρεσε ο Φοινικας, καθως βρηκα κουραστικη την ταινια του Καντε, για ενα θεμα που εχουμε ξαναδει στο παρελθον. Προσωπικα επαθα πλακα με τον Τσεϊλαν, που εξελισσεται σε σκηνοθεταρα, ενω μου αρεσε αρκετα το "Il Divo", μια εξαιρετικη πολιτικη ταινια, απο τις καλυτερες τα τελευταια χρονια.
Σιγουρα αδικημενη η «Συνεκδοχη...» και το «Βαλς με τον Μπασιρ»..

Hulot είπε...

2007 (Συμφωνώ): από τις πιο δίκαιες βραβεύσεις, ένα αριστούργημα που αποδεικνύει για ακόμα μια φορά την άνοδο του ρουμανικού κινηματογράφου. Θα συμφωνήσω με τον Μιχάλη: πολύ καλές ταινίες, εκτός από τον κακό Ταραντίνο και τον επαναλαμβανόμενο Βαν Σαντ θα πρόσθετα.

2008 (Διαφωνώ): Πολύ καλή ταινία, αλλά οι Νταρντέν, το Γόμορρα, το Il divo και ειδικά οι Πίθηκοι είναι πολύ ανώτεροι.

Leviathan είπε...

to 2008 itan poli kali xronia.ameee!kalo mesimeri!