Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Cannes Film Festival History Part5:Palme d'or 2002-2006.





  • 2002:Πρόεδρος της Επιτροπής(υποκλίνομαι)ο David Lynch.Μαζί του η Sharon Stone,η Michelle Yeoh,o Regis Warnier και ο Bill August.Χρυσός Φοίνικας στην Πολωνία και τον ''Πιανίστα''του (υποκλίνομαι ξανά)Roman Polanski.H αναγνώριση ενός μεγάλου σκηνοθέτη,τουλάχιστον απο τον κύκλο του,έπρεπε να περιμένει έναν μεγάλο σκηνοθέτη τελικά στην προσεδρική καρέκλα.

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο Βραβείο στο ''Ανθρωπος Χωρίς Παρελθόν''του βαδίζω και παραμιλώ απο το ποτό Άκι Καουρισμάκι,Βραβείο της επιτροπής στην ''Θεική Παρέμβαση''του Elia Suleiman,βραβείο σεναρίου στο ''Γλυκά Δεκάξι''του Ken Loach.O ''Γιός''των Dardenne αποσπά τον ανδρικό ρόλο και η παρασπονδία της χρονιάς:σκηνοθεσία στον Paul Tomas Anderson για το σχεδόν κακό ''Χτυπημένος απο Ερωτα''.

  • Με άδεια χέρια:O Michael Winterbottom για το υπερεκτιμημένο ''24 hour party people'',''Σχετικά με τον Σμίντ''του Alexander Payne,''Όλα ή Τίποτα''του Mike Leigh και το ''Spider''του David Cronenberg.Επίσης το μονόπλανο του Alexander Sokurov ''Ρωσσική Κιβωτός''αφήνει την επιτροπή(αλλά όχι τους κριτικούς)αδιάφορη.

  • Το σκάνδαλο της Χρονιάς:O Gaspar Noe,η Monica Bellucci και ο δεκάλεπτος βιασμός της στο ''Μη Αναστρέψιμος''.Η Ταινία αν και στο διαγωνιστικό τμήμα δεν απέσπασε το παραμικρό βραβείο,αποτέλεσε όμως αναμφισβήτητα την ταινία του Φεστιβάλ.






  • 2003:Αλλη μια κακή χρονιά για τις Κάννες με μέτριες ταινίες(με δύο-τρείς εξαιρέσεις) και με έναν πρόεδρο σαν τον Patrice Chereau(plus Meg Ryan)δεν θα μπορούσαμε να περιμενουμε κάτι περισότερο απο το αδιάφορο.Xρυσός Φοίνικας αλλά και σκηνοθεσία στον ''Ελέφαντα''του Gus Van Sant.

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στην Τουρκία με το ''Μακριά'',σενάριο και γυναικεία ερμηνεία στο εξαιρετικό''Επέλαση των Βαρβάρων''του Dennys Arcand,Χρυσή Κάμερα στην ΄΄Ερωτική Αναπαράσταση''του Christopher Boe.

  • Με άδεια χέρια:To ''Dogville''του Trier,το μετέπειτα oscarίκό ''Σκοτεινό Ποτάμι''του Clint Eastwood,οι ''Μάρτυρες''του Techine.

  • To σκάνδαλο της Χρονιάς:Αν εξαιρέσουμε το ντελίριο του Chereau με το πειραματικό υβρίδιο του Van Sant,θα λέγαμε για την ταινία ''The Brown Bunny''του Vincent Gallo!!!Η προβολή στις Κάννες προκάλεσε γιουχαίσματα και αποχωρήσεις,η Chloe Sevigny πρωταγωνίστρια έφυγε απο την αίθουσα με κλάματα ενώ ο σκηνοθέτης έδωσε κατευθείαν συνέντευξη τύπου απολογούμενος για την ταινία!Η σκηνή του στοματικού σεξ στο φινάλε της ταινίας θεωρήθηκε άκρως προσβλητική ενώ η κοντρα συνεχίστηκε και με την επιστροφή του Gallo στην Αμερική όπου άρχισε να υπερασπίζεται το φίλμ εξαπολύοντας κατάρες στους κριτικούς!!!



  • 2004:To καμπανάκι για την κακή επιλογή ταινιών και μετριοτήτων άρχισε να χτυπάει στο Φεστιβάλ του 2004.Με πρόεδρο τον Quentin Tarantino(plus Emmanuelle Beart,Tilda Swinton,Cathleen Turner) Χρυσός Φοίνικας στο Fahrenheit 9/11 του Michel Moore.

  • Kάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στο cult πλέον ''Old Boy'',Βραβείο της επιτροπής στην ''Τροπική Ασθένεια''του Apichatpong Weerasethakul(να λοιπόν που ο Θείος Μπούμι είχε παρελθόν στις Κάννες),σενάριο στο ''Comme un Image'',βραβείο σκηνοθεσίας στους ''Εξόριστους''του Tony Gatliff.

  • Με άδεια χέρια:Οχι οτι δεν το άξιζαν...το ''2046''του Wong Kar Wai,τα ''Ημερολόγια Μοτοσυκλέτας''του Walter Salles,to ''Ladykillers''των Κοέν,''The Life and death of Peter Sellers''του Stephen Hopkins αλλά και(αδικαιολόγητα) οι ''Συνέπειες του Ερωτα''του Paolo Sorrentino.

Το σκάνδαλο της Χρονιάς:Εκτός συναγωνισμού το ''Kill Bill Vol2'',η ''Κακή Εκπαίδευση''του Almodovar και η ταινία έναρξης:''Tροία''του Wolfgang Petersen που κάποτε έκανε ταινίες όπως το ''Das Boot''.Περασμένα μεγαλεία......




  • 2005:Χρονιά μετριότητας part 3:Πρόεδρος ο μόνιμα πλέον υπο την επήρεια αλκοόλ Emir Kusturica.Μαζί του Fatih Akin,Javier Bardem και Salma Hayek.Χρυσός Φοίνικας για δεύτερη φορά μετά την επιτηδευμένη Rosetta στο ''Παιδί''των Dardenne.

  • Κάτι είναι και αυτό:Mεγάλο βραβείο στο ''Τσακισμένα Λουλούδια''του Jim Jarmuch,σκηνοθεσία στον Haneke Για τον ''Κρυμμένο'',σενάριο και ανδρικός ρόλος στον Tommy Lee Jones για το ''Τρείς Ταφές Του Μελκιάδες Εστραδα''.

  • Με άδεια χέρια:το ''Don't come Knocking''του Wim Wenders,η ''Ιστορία της Βίας''του Cronenberg,''Manderlay''του Trier και το-άντε πάλι μια απο τα ίδια-''Last Days''του Gus Van Sant.

  • To σκάνδαλο της Χρονιάς:O Woody Allen θα μπορούσε άνετα να διεκδικήσει Φοίνικα με το εξαιρετικο ''Match Point''εάν δεχόταν η ταινία να προβληθεί στο διαγωνιστικό τμήμα.




  • 2006:Πρόεδρος της Επιτροπής ο Wong Kar Wai.Μαζί του η Monica Belucci,η Helena Bonham Carter,o Samuel Jackson και ο Patrice Leconte.Χρυσός Φοίνικας στον Ken Loach για το ''Ο Ανεμος Χορεύει το Κριθάρι''.Μαζί χορεύουν και τα νεύρα μας....

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στον Bruno Dumont και την ''Φλάνδρα''.Βραβείο σεναρίου και γυναικείας ερμηνείας στο ''Volver''του Almodovar,βραβείο επιτροπής στο σχεδόν άγνωστο αλλά πολύ καλό ''Red Road''της ανερχόμενης Andrea Arnold.

  • Με άδεια χέρια:το ''Babel''του Inarritu,o ''Λαβύρινθος του Πάνα''του Guillermo delToro και ο τιτανικός του Richard Kelley-κάποτε έκανα το Donnie Darko-''Southland Tales''.

  • Tο σκάνδαλο της χρονιάς:Eίχε όνομα και επώνυμο!!''Μαρία Αντουανέτα''της Soffia Coppola.To γιουχάισμα καλά κρατεί στην προβολή της ταινίας και οι κριτικοί που κάποτε εκθέιασαν την κόρη για το ''Lost In Translation''τώρα μιλούσαν για απουσία πολιτικής συνείδησης και πρόκληση pop ειδωλολατρείας της Γαλλίδας βασίλισσας.Μεταξύ μας δεν είχαν άδικο(υπάρχει σκηνή στην ταινία που στα πραγματα της Αντουανέτα υπάρχει ένα ζευγάρι παπούτσια all star)΄.Απλά είδαμε τα όρια της Coppola και μέχρι πού μπορεί να φτάσει ως σκηνοθέτις.



6 σχόλια:

Mike είπε...

2002: Ωραιος ο Φοινικας, πολυ καλοι οι Καουρισμακι, Λοουτς, Νταρντεν, Κρονεμπεργκ, Σοκουροφ (απ' τις χοντρες αδικιες η μη βραβευση του τελευταιου).

2003: απο τους πιο υπερτιμημενους Φοινικες. Ταινιαρες και καταφωρα αδικημενες αυτες των Τριερ, Κλιντ, Αρκαν!

2004: Πιο Fahrenheit 9/11; Προτιμω Καρ Γουαϊ και Σαλες!

2005: Ωραιος Φοινικας αυτος εδω, σε μια ανταγωνιστικη σεζον!
Ο Τζαρμους απλα καλος, αλλα Χανεκε, Κρονεμπεργκ και Λι Τζοουνς εξαιρετικοι. Το ιδιο φυσικα και ο -εκτος διαγωνισμου- Γουντι!

2006: Υπερβολικος Φοινικας. Ιναριτου, Ντελ Τορο αξιζαν κατι -πολυ- καλο!

Alex είπε...

Elephant και Paranoid Park αγαπημένες ταινίες από van sant.

Στο ίδιο στιλ με τον ελέφαντα, το polytechnique(2009) αξίζει, πιστεύω...

Old-Boy, κλασικό πλέον.


Λες οι Dardenne να κάνουν φέτος το 3-0?

academy είπε...

Ελπίζω όχι...

Philip Winter είπε...

2002 (Διαφωνώ!): Ναι, υποκλινόμαστε στους Λιντς και Πολάνσκι, πολύ καλός ο "Πιανίστας", αλλά όχι από τις μεγάλες ταινίες του σκηνοθέτη. Είχαμε δυο αριστουργηματάρες κύριε Ντέιβιντ: το ουμανιστικό ποίημα "Ο Άνθρωπος Χωρίς Παρελθόν" και το σουρεαλιστικό "Θεϊκή Παρέμβαση". Για μένα, έπρεπε να το πάρει ο Καουρισμάκι που μπορεί να είναι αλκοολικός, αλλά γυρίζει ταινιάρες. Ο "Γιός" πολύ καλός, το "Όλα ή Τίποτα" από τις μέτριες στιγμές του Λι.


2003 (Διαφωνώ!): Η ΧΕΙΡΌΤΕΡΗ χρονιά στην ιστορία των Καννων! Και εγώ αν πάρω μια κάμερα και βάλω 5-6 μαθητές να λένε ό,τι τους κατέβει έχω κερδίσει το Χρυσό Φοίνικα! Απλά ντροπή και απέναντι είχαμε την κορυφαία στιγμή του Trier, το αριστούργημα του Eastwood, το πολύ πρωτοτυπο "Μακριά" και τους συγκινητικούς βάρβαρους!!! Για μένα, έπρεπε να το πάρει ο Τριέρ.


2004 (Διαφωνώ!): Τι άλλο να περιμέναμε από τον Tarantino; Χρυσός Φοίνικας σε στρατευμένη ταινία, είμαστε καλά; Στον Sorrentino έπρεπε να παει και στο αριστούργημα "Οι Συνέπειες του έρωτα". Oldboy και Τροπική Ασθένεια αγαπημένες. Οι Κοέν άστα να πάνε...


2005 (Συμφωνώ): Αcademy, μια ιστορία από αυτή τη χρονιά:
Ο Kusturica ήθελε να βραβεύσει τον Τζάρμους και η επιτροπή τους Νταρντέν και έστι συγκρούστηκαν. Το αποτέλεσμα ομώς είναι θέλημα της Επιτροπής.
Λοιπόν, μου φαίνεται, ότι θα πλακωθούμε academy!!! Πρώτα μου βρίζεις τον Νάνι Μορέτι και τον Καουρισμάκι - άντε να το δεχτώ αυτό, αλλά τον Emir μην τον αγγίζεις! Ό,τι γουστάρει θα βραβεύσει!!!
Και εδώ οι Νταρντέν έφτασαν στο απόγειο της τέχνης τους με το αριστούργημα "L'enfant". Kαλός ο Χανέκε, ο Τζόουνς και ο Κρόνεκμπερ. Το "Last Days" αριστούργημα, όπως και το "Match Point"!
Άλλη μια ιστορία από τις Κάννες του 2005:
Το γαλλικό κανάλι Canal+ καταβάλλει φόρο τιμής στον πρόεδρο δημιουργώντας μια μαριονέτα ενός δημοσιογράφου που προσπαθεί να πάρει συνέντευξη από τον Κουστουρίτσα - μαριονέτα, αλλά συνέχεια τους διακόπτει μια τσιγγάνικη μπάντα!!!
Δες και εδώ: http://www.kustu.com/w2/en:cannes_film_festival


2006 (Διαφωνώ!): Τι αχταρμάς επιτροπή και τι κακή βράβευση! Πραγματικά, χορεύουν με τα νεύρα μας!!!
Γενικά, πολύ κακή χρονιά. Ο Dumont, ως συνήθως κακός, το "Volver" συμπαθές, το Babel άνισο. Μου φαίνεται πως ο Φοίνικας έπρεπε να πάει στον "Λαβύρινθο" - η μοναδική αξιόλογη ταινία.


Παιδιά, αποκλείεται ο Ντε Νίρο να δώσει το Φοίνικα στους Νταρντέν! Κωμικοτραγικό θα ήταν και όσο και αν λατρεύω τα τρομερά αδέλφια από το Βέλγιο 3 Φοίνικες είναι υπερβολή. Αν θέλετε να δώσετε 3ο Φοίνικα δώστε τον στον Kusturica! ;)

Ο Μαλίκ θα πάρει το φοίνικά του φέτος.

Philip Winter είπε...

Ωχ, τώρα είδα το βιντεάκι!
Τι κάνει ρε, εκεί ο Άκι; Τα είχε πιεί πάλι;! Χαχαχα
Κάποτε, τν είχαν βρει να κοιμάται σε παγκάκι αεροδρομίου περιτριγυρισμένος από κουτάκια μπύρας!!!

Ακάντεμι, φαντάσου να το πάρει φέτος ο Μορέτι!

academy είπε...

Hulot το CineAcademy στηρίζει το ''We Need To Talk about Kevin''της Ramsey και ελπίζω ο DeNiro να μήν παρασυρθεί απο την επιτροπή.
Αποκλείω Ευρώπη φέτος.