Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Review:Force Majeure (ΑΝΩΤΕΡΑ ΒΙΑ) ***


Κλασσική οικογένεια απο την Σουηδία (πατέρας,μητέρα και δύο παιδιά) βρίσκεται στις Γαλλικές Άλπεις για διακοπές και σκι. Κατά την διάρκεια ενός γεύματος,μια χιονοστιβάδα θα πλησιάσει επικίνδυνα και την κρίσιμη στιγμή ο πατέρας φαμίλιας,θα αφήσει την οικογένεια προκειμένου να σωθεί ο ίδιος.Χωρίς κανείς να πάθει τίποτα,όλα θα επιστρέψουν στην φυσιολογική τους ροή,ο πυρήνας της οικογένειας όμως έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές.

Υπέροχη σεναριακή ιδέα σε συνδυασμό με το ειδυλλιακό αλλά πάντα απειλητικό περιβάλλον των χιονισμένων Άλπεων και του ούτως ή άλλως extreme sport του σκι.Και εκεί που περιμένεις ο κίνδυνος να έρθει απο το άθλημα ή απο την χιονοστιβάδα,το κακό γίνεται και εμφανίζεται μέσα απο την ψυχοσύνθεση και την αντίδραση του οικογενειάρχη στην κρίσιμη στιγμή.Ο ίδιος αρνείται να συνειδητοποιήσει πως αποδείχθηκε ανίκανος να προστατέψει την οικογένεια του,η μάνα-σύζυγος πλέον αμφιβάλλει εάν μπορεί να είναι με έναν άνθρωπο που ενστικτωδώς δεν προστάτεψε τα παιδιά του,και τα παιδιά που κλείνονται στον εαυτό τους μπροστά στον φόβο του χωρισμού των γονιών τους.
Σκηνοθετική αρτιότητα (οι σκηνές του σκι και η κινηματογράφηση των Άλπεων είναι εξαιρετικές) σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους,απλά θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα αριστούργημα και όχι για ένα πολυσύνθετο οικογενειακό δράμα που τελικά είναι η ταινία.
Με ένα πιο σφιχτοδεμένο διαλογικό σενάριο η ''Ανωτέρα Βία'' θα μπορούσε να απογειωθεί. Άρα δεν μιλάμε για την σχολή του μεγάλου Σουηδού Bergman,αλλά για έναν σχετικά νέο ταλαντούχο σκηνοθέτη και για μια ταινία που ξεχωρίζει και μπορεί να θεωρηθεί απο τις πιο ενδιαφέρουσες της φετινής σεζόν
Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης ταινίας ,δεν πέρασε στην πεντάδα των Oscar αυτό όμως δεν μειώνει την αξία της ούτε στο παραμικρό.

Αχιλλέας Βασιλείου