Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

Oscars 2015:The Imitation Game **

 Ξεκίνησε ως φαβορί για την οσκαρική κούρσα,γρήγορα έχασε την δυναμική του,πήρε τις 8 υποψηφιότητες του για Oscar και οι Χρυσές Σφαίρες το άφησαν στην άκρη ως βράβευση.Κάπως μπερδεμένα τα πράγματα για το'' Παιχνίδι της Μίμησης'' του Νορβηγού παρακαλώ Morten Tyldum που το 2011 είχε κάνει εκείνη την περίεργη και άγρια περιπέτεια ''Κυνηγοί Κεφαλών''.
Η ιδιάζουσα περίπτωση του μαθηματικού Alan Turing,του μαθηματικού που στην διάρκεια του Β'Παγκοσμίου πολέμου,κατάφερε και έσπασε τον κωδικό Enigma των Γερμανών με την βοήθεια και μαθηματικών συναδέλφων του.Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και κυρίως ένα παρελθόν ενοχικό και μια κατάληξη τραγωδία λόγω της ομοφυλοφιλίας του.
Καλοδουλεμένο σενάριο,ωραία η ανασύσταση εποχής αλλά  μια σκηνοθεσία τόσο ακαδημαϊκή σχεδόν ανύπαρκτη.Στο τελευταίο δεκάλεπτο μόνο ο σκηνοθέτης στάθηκε κοντά στους ηθοποιούς και έδειξε τον ζήλο που έπρεπε.Ο Alexader Desplat έντυσε επιτυχημένα την ταινία με ένα score πάνω στην μηχανή-Κρίστοφερ και στις ερμηνείες αν είναι να σταθούμε θα πούμε για τον Benedict Cumberbatch,πως ως ηθοποιός μου φάνηκε πως προσπάθησε πολύ για να βγάλει τον ρόλο(δηλαδή δεν τον κατέκτησε απο την αρχή).Φυσικά και είναι εξαιρετικός ,αλλά  έλειπε το στοιχείο της έκπληξης απο την ερμηνεία του.Επίσης αυτό που ίσως του στερήσει το Oscar,είναι πως η Ακαδημία έχει μια απορία αν η δύναμη της ερμηνείας έβγαινε απο τον ίδιο ή απο το ιδιαίτερο παρουσιαστικό του (κοινώς φάτσα).

Απο την άλλη η Keira Knightley,διασώθηκε ως ρόλος εφόσον επέλεξε να αλλάξει την τεχνική της και να σταματήσει να παίζει μόνο με ''την γνάθο και τα χείλια της''.Εχει μια δυνατή σκηνή με τον συμπρωταγωνιστή της που του κλέβει την παράσταση,άρα αυτό την οδήγησε και στην υποψηφιότητα.Μέχρι εκεί όμως.
Σαν ιστορικό ενδιαφέρον και αξία μαθαίνεις πράγματα,πολύ επιδερμικά όμως και φαίνεται πως δεν έχει γίνει το ''ψάξιμο'' που λένε,για να δούμε σκοτεινά σημεία και πτυχές που θα μας έβαζαν έστω μια αμφιβολία για το οτιδήποτε.Ακόμα και το βασανιστικό παρελθόν παρουσιάζεται γρήγορα.Το φινάλε και η κατάληξη δε ,φωνάζει απο μακριά την αδυναμία του σκηνοθέτη να χειριστεί το δράμα.
Σε μια άλλη χρονιά,ίσως η ταινία να μην έκανε την ανάλογη επιτυχία.Επιμένω σε αυτό.

Αχιλλέας Βασιλείου

2 σχόλια:

argiris-cinefil είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
argiris-cinefil είπε...

Γεια σου academy!

Εγώ αντιθέτως την βρήκα αρκετά αξιόλογη και με ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό, αν και οι βιογραφικές ταινίες δεν είναι το "φόρτε" μου. Θεωρώ ότι είχε εξαιρετική αφηγηματική ροή, αρκετά καλή σκιαγράφηση του κεντρικού χαρακτήρα (κάτι πολύ σημαντικό για εμένα για αυτού του είδους ταινίες), καλοδουλεμένο σενάριο (εδώ συμφωνούμε) και καλή σκηνοθεσία.

Αυτά που λες για αυτήν την ταινία θα τα έλεγα (και περισσότερα) για το μετριότατο “Unbroken” που είναι ο ορισμός του τίποτα.

3,5/5: Αρκετά καλή