Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Cannes Film Festival History part2:Palme d'or 1990-1992.



  • 1990:Πρόεδρος της Επιτροπής ο Bernardo Bertolucci.Μαζί του η Anjelica Huston,o Bertrand Blier και η Fanny Ardant.Χρυσός Φοίνικας στην ''Ατίθαση Καρδιά'' του David Lynch.


  • Με άδεια χέρια:To ανεκδιήγητο ''Ελα να δείς τον Παράδεισο''του Alan Parker,o κλασσικός Godard με το ''Nouvelle Vague'',o ''Λευκός Κυνηγός Μαύρη Καρδιά''του Clint Eastwwood και οι ωραιότατοι ''Σιωπηλοί Εραστές''του Zhan Yimou.


  • Κάτι είναι και αυτό:Ο Gerard Depardieu φεύγει με το βραβείο ερμηνείας για το ''Cyrano'',o Ken Loach παίρνει το βραβείο επιτροπής για το αδιάφορο ''Hidden Agenda''.


  • To σκάνδαλο της χρονιάς: Εκτός συναγωνισμού ''Οι Ξένοι στην Βενετία''του Paul Schrader,τα ''Ονειρα''του Kurosawa και το ''Cry Baby''του John Waters?Κάποιος να μας θυμήσει τις ταινίες του διαγωνιστικού που κανείς πλέον δεν θυμάται......





  • 1991:Φορέστε τα καπέλα σας!Πρόεδρος ο Roman Polanski.Μαζί του η Whoopi Goldberg,o Alan Parker και ο Vangelis(όπως Αμερική)Παπαθανασίου.Η Εβραική κοινότητα παραληρεί-και με το δίκιο της-Χρυσός Φοίνικας στο ''Barton Fink''των Joel and Ethan Coen.


  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στην τετράωρη ''Ωραία Καυγατζού''του Rivette,βραβείο επιτροπής στο ''ΕUROPA''του Lars von Trier,βραβείο γυναικείου ρόλου στην ''Διπλή Ζωή της Βερονίκ'' και Χρυσή Κάμερα στο ''Τοτό ο Ηρωας''του Van Dormael.


  • Μέ άδεια χέρια:To ''Ενοχος Χωρίς Αποδείξεις''του Irvin Winkler και ''Το μετέωρο βήμα του Πελαργού''δεν χωράνε στις προτιμήσεις κανενός.....


  • Το σκάνδαλο της Χρονιάς:H Madonna καταφθάνει στις Κάννες και παρουσιάζει το ντοκυμαντέρ ''Truth or Dare'',ρίχνει και ένα strip-tease στο κόκκινο χαλί οπου παραλίγο να παίξουν ξύλο ο Van Damme με τον Lundgren(έχουμε και το σχετικό video παρακάτω).Εκτός σύναγωνισμού ''Τα παιδιά της Γειτονιάς''του John Singleton και ''Thelma and Louise''.





  • 1992:H εκδίκηση της κουλτούρας!!Πρόεδρος ο Gerard Departieu.Μαζί του ο John Boorman,η Jamie Lee Curtis και ο Pedro Almodovar.Χρυσός Φοίνικας στην Δανία και στις ΄΄Καλύτερες Προθέσεις''του κάποτε υποσχόμενου αλλά χάθηκα στο Hollywood Bille August.Πολύ καλή ταινία ζήτημα εάν την είδαν όμως 100 άνθρωποι σε όλο τον πλάνήτη.


  • Κάτι είναι και αυτό:o ''Παίχτης''του Robert Altman κερδίζει βραβείο σκηνοθεσίας και ρόλου για τον Tim Robbins,το ''Howards End''του James Ivory κερδίζει ένα βραβείο επετειακό(κάτι να δώσουμε στον άνθρωπο)και τα βραβεία της επιτροπής δεν τα αναφέρω κάν διότι απλά δεν τα είδε κανείς άλλος εκτός της επιτροπής.


  • Με άδεια χέρια:''Βασικό Ενστικτο'' του Verhoeven και ''Ενας Ξένος Ανάμεσα μας''του Lumet ούτε που τα προσέχει κανείς.Τα αριστουργήματα ''Luna Park''του Pavel Lungil και ''Leolo''του Jean Claude Lozon(τρέχα να το δείς)περνούν απαρατήρητα αλλά θα δικαιωθούν αργότερα στους σινεφίλ κύκλους.


  • Το σκάνδαλο της Χρονιάς:Ο Altman ήταν το ακλόνητο φαβορί μέχρι την τελευταία στιγμή με το ''Player'' πώς όμως ο Depardieu να βραβεύσει Αμερική μετά τον πόλεμο λάσπης που είχε υποστεί ένα χρόνο πρίν στα oscar(υπόθεση βιασμού) όταν ήταν υποψήφιος με το ''Cyrano'' για να χάσει την τελευταία στιγμή απο τον Jeremy Irons?


  • Εκτός συναγωνισμού ένα νέο ονομα ακουγόταν με την ταινία''Reservoir Dogs'':Quentin Tarantino.....








6 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Άλλο ένα εξαιρετικό αφιέρωμα φίλε μου, σ΄ευχαριστούμε! Αλλά, γιατί τόσο μικρό;
Τι υπέροχα καυστικά σχόλια (ζήτημα εάν την είδαν όμως 100 άνθρωποι σε όλο τον πλάνήτη)!
Όπου Σ συμφωνώ, όπου Δ διαφωνώ. :Ρ

1990 (Σ): Πολύ καλή ταινία (3.5-4/5), ίσως μου άρεσε λίγο περισσότερο το "Nouvelle Vague", αλλά δε βαριέσαι έπρεπε να πάρει ένα Φοίνικα ο Lynch. Αν και θεωρώ την Χαμένη Λεωφόρο την κορυφαία του στιγμή. Ο Depardieu εξαιρετικός Cyrano de Berzerak (το σκώτοσα;:Ρ). Αλήθεια academy, o Godard έχει πάρει κανέναν Φοίνικα; Απ΄ότι θυμάμαι όχι...

1991 (Σ): Από τις πιο δίκαιες χρονιές των Καννών. Βραβεύτηκε η καλύτερη των Κοέν, για μένα (5/5). Όλα τα βραβεία δίκαια: η Καβγατζού άξιζε μεγάλο βραβείο και το βραβείο επιτροπής στην Ευρώπη του Τριέρ. Αλλά η Βερόνικα θα μπορούσε να πάρει κάτι παραπάνω. Πες μου μέσα σε όλες αυτές τις ταινιάρες τι θα μπορούσε να πάρει ο Πελαργός και οι Αποδείξεις;;

1992 (?): Xαχαχα, μου φαίνεται πως δεν είμαι ένας από τους 100! Θεωρώ το Player την σημαντικότερη στιγμή του Alman όμως. Το Ένστικτο ποτέ δε μου άρεσε. Και το Reservoir ο καλύτερος Tarantino ever!

Ανώνυμος είπε...

Άντε περιμένουμε και το επόμενο part πριν αρχίσει το φεστιβαλ!!!

Μπράβο πάντως γιατι δεν παρακολουθούμε όλοι κάννες απο τοσο παλια:P

academy είπε...

Hulot ευχαριστώ πολύ!!Σιγα σιγά θα πάμε έτσι μέχρι την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ.
Ο Αγαπημένος σου Godard έχει διεκδικήσει 6 φορές τον Φοίνικα(τελευταία το 2001 με το Eloge d'amour)αλλά ποτέ δεν έχει πάρει το βραβείο.

academy είπε...

Είδες φίλε Ανώνυμε...σας ενημερώνω απο το παρελθόν!

fvasileiou είπε...

To Burton Fink παραμένει μια από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες των Cohen. Το σινεμά του Λιντς ποτέ δεν το αγάπησα ιδιαίτερα, αλλά η Ατίθαση Καρδιά (και το Μπλε Βελούδο) είναι από τις αγαπημένες μου. Τις Καλλίτερες Προθέσεις τις είχα ξεχάσει (νομίζω δικαίως) -όχι ότι πολυθυμόμουν τον Παίχτη του Άλτμαν (τα Στιγμιότυπα είναι η αγαπημένη μου ταινία εκείνης της περιόδου του). Αλλά το Howards End τι ταινία! Ίσως η καλλίτερη του Ivory, ίσως η σπουδαιότερη ερμηνεία του Hopkins και της Tompson.

Χρόνια πολλά είπαμε;
Χριστός Ανέστη!!!

academy είπε...

Να είσαι καλά Φώτη!
Κοίτα που σχεδόν είμαστε ήδη τρείς που έχουμε δεί τις ''Καλύτερες Προθέσεις''.Ξέρω και άλλους δύο αναζητούνται οι υπόλοιποι 95!!!