Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Cannes Film Festival History Part1:Palme d'or 1984-1989.


  • 1984:Πρόεδρος της επιτροπής ο Dirk Bogard.Μαζί του και η Isabelle Huppert με τον Ennio Morricone στην Επιτροπή.

  • Χρυσός Φοίνικας για την Δυτική Γερμανία και τον Wim Wenders για το κλασσικό πλέον ''Παρίσι-Τέξας.

  • Με άδεια χέρια: ''Κάτω απο το Ηφαίστειο''του John Huston και ''Το στοιχείο του Εγκλήματος'' του Lars Fon Trier

  • Κάτι είναι και αυτό:O Bertrand Tavernier κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας για το ''Μια Κυριακή στην Εξοχή''και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος βάζει τα θεμέλια ως μόνιμος θαμώνας με το βραβείο σεναρίου για το ''Ταξίδι στα Κύθηρα''

  • 1985:Πρόεδρος της Επιτροπής ο Milos Forman.Μαζί του στην επιτροπή και η Sarah Miles.

  • Χρυσός Φοίνικας για την Γιουγκοσλαβία και τον Emir Custurica με το ''Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για δουλειές''

  • Με άδεια χέρια:O Jean Luc Godard με το ''Ντεντέκτιβ'' και ο Dusan Makavejev με το ''The Coca-Cola Kid''

  • Κάτι είναι και αυτό:To ''Birdy'' του Alla Parker φεύγει με το μεγάλο βραβείο,ενώ ο William Hurt κερδίζει το βραβείο ανδρικής ερμηνείας(έπειτα κέρδισε και το Oscar) για το ''Φιλι της Γυναίκας Αράχνης ''του Hector Babenco.H Cher(παρακαλώ!)θα βραβευτεί για την ''Μάσκα''του Peter Bogdanovich και ο Andre Techine βραβείο σκηνοθεσίας για το ''Rendez vous''.Ειδικό βραβείο και στην καλλιτεχνική συμβολή της Eiko Ishioka(5 χρόνια αργότερα oscar για το Dracula)στο ''Mishima'' του Paul Schrader.



  • 1986:Πρόεδρος ο Sydney Pollack.Μαζί του ο Charles Aznavour και ο Istvan Szabo.Χρυσός Φοίνικας στην ''Αποστολή''του Rolland Joffe απο την Αγγλία.

  • Με άδεια χέρια:O Jim Jarmuch με την ''Παγίδα του Νόμου'',ο Zeffirelli με τον ''Οθέλλο'',ο Robert Altman με το ''Fool for love'' και το cult ''Τρένο της Μεγάλης Φυγής''του Andrei Kontcalovsky.

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο Βραβείο στην ''Θυσία''του Andrei Tarkovsky,ανδρικός ρόλος στον Bob Hoskins για την''Μόνα Λίζα''του Neil Jordan,γυναικείος ρόλος στην Barbara Sukowa για την ''Ρόζα Λούξεμπουργκ''της Margarethe Von Trotta.

  • Το σκάνδαλο της Χρονιάς:O Sydney Pollack μεροληπτεί και δίνει βραβείο σκηνοθεσίας στον Martin Scorsese για το ''After Hours''.Η Αμερική για την Αμερική.

  • 1987:Πρόεδρος της Επιτροπής ο Yves Montand.Μαζί του ο Θόδωρος Αγγελόπουλος,ο Nicola Piovani και ο Jerzi Skolimowsi.Η Εθνική κουλτούρας δίνει τον Χρυσό Φοίνικα στην Γαλλία και το ''Κάτω απο τον Ηλιο του Σατανά''του Maurice Piallat.

  • Με άδεια χέρια:O Stephen Frears με το ''Τεντώστε τα αυτιά σας'' και η ''Κοιλιά του Αρχιτέκτονα'' του Peter Greenaway.

  • Κάτι είναι και αυτό:Bραβείο ερμηνείας στον Marcello Mastroianni για το ''Μαύρα Μάτια''του Nikita Mikhalkov,στην Barbara Hershey για το ''Shy People''του Andrei Kontcalovsky και τα ''Φτερά του Ερωτα''του Wim Wenders φεύγουν με το βραβείο σκηνοθεσίας....

  • Σκάνδαλο της Χρονιάς:''Τα φτερά του Ερωτα''δεν μπόρεσαν να υπερνικήσουν τις εθνική υπερηφάνεια του Yves Montand!!

  • 1988:Τα πράγματα δυσκολεύουν.Πρόεδρος ο Ettore Scola.Μαζί του ο Claude Berri και η Nastassja Kinski.Χρυσος Φοίνικας στην Δανία με το ''Πέλε ο Κατακτητής'' του τότε υποσχόμενου Bill August.Επτά μήνες αργότερα κέρδισε και το Oscar.

  • Με άδεια χέρια:Με τέτοια επιτροπή φυσικά η Αμερική με το ''Patty Hearst''του Paul Schrader και το ''Miles From Home''του Gary Sinise

  • Κάτι είναι και αυτό:Βραβείο ερμηνείας στον Forest Whitaker για το ''Bird''του Clint Eastwood,βραβείο επιτροπής στο ''Μικρή ιστορία για Φόνο'' του Krzysztof Kieslowski,καλλιτεχνικό βραβείο στο ''Συνεχόμενοι Πνιγμοί''του PeterGreenaway και κάπου εκεί μια Χρυσή Κάμερα για το ''Salaam Bombay''της Mira Nair.

  • To σκάνδαλο της Χρονιάς:O Robert Redford αρνείτε να συμετάσχει στο διαγωνιστικό με το ''Milagro'' και έτσι προβάλεται εκτός συναγωνισμού.Το ίδιο και το ''Απέραντο Γαλάζιο''του Luc Besson.Ολοι ήξεραν οτι η επιτροπή αυτή δεν θα χαριστεί σε κανέναν διάσημο....

  • 1989:Πρόεδρος της Επιτροπής ο Wim Wenders.Μαζί του η Sally Field,o Georges Delerue και ο Krzysztof Kieslowki.Χρυσός Φοίνικας στο ''Σεξ,ψέμματα και Βιντεοταινίες'' του Steven Soderberg.H Αμερική ξανά μπροστά...το φεστιβάλ χρειάζοταν να ακούσει τον παλμό της εποχής και να αναδείξει νέα ταλέντα.

  • Με άδεια χέρια:''Κάνε το σωστό''του Spike Lee,''Sweetie''της Jane Campion,και φυσικά το ''Splendor''του Ettore Scola.

  • Κάτι είναι και αυτό:Μεγάλο βραβείο στο ''Σινεμά ο Παράδεισος'',και στο ''Πολύ Ομορφη για εσένα''του Bertrand Blier,ερμηνείες στον James Spader για το ''Σεξ ψέμματα και βιντεοταινίες'' και στην Meryl Streep για το ''Κραυγή στο Σκοτάδι''.Βραβείο σκηνοθεσίας στον Emir Kusturica για το''Ο Καιρός των Τσιγγάνων''.

  • Το σκάνδαλο της χρονιάς:''Σινεμά ο Παράδεισος'',''Ο Καιρός των Τσιγγάνων''....και όμως ο Wenders χρειάζονταν αμερικανούς παραγωγούς για να γυρίσει τις μετέπειτα αποτυχίες του.Στερνη μου γνώση....

Το Be Continued.........

7 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Φίλε academy συγχαρητήρια για το υπέροχο και διαφωτιστικό αφιέρωμά σου!!!

Όπου συμφωνώ θα βάζω Σ και όπου διαφωνώ Δ :Ρ.

1984 (Σ): Αν και προτιμώ τα "Φτερά του Έρωτα" και το "Παρίσι - Τέξας" (4,5/5) ήταν πάρα πολύ καλό. Δίκαια επιλογή για μια φτωχή χρονιά. Το "Ταξίδι στα Κύθηρα" από τις καλύτερες στιγμές του Αγγελόπουλου.

1985 (Σ): Αριστούργημα (4,5/5), από τις πιο δίκαιες βραβεύσεις. Το "Ντετέκτιβ" το θεωρώ από τις πιο αδύναμες του Godard. Τις υπόλοιπες δεν τις έχω δει.

1986 (Δ): Αδικαιολόγητη βράβευση για μια καλή και εντυπωσιακή ταινία μεν, πομπώδης και μεγαλόστωμη δε (2,5/5). Ο Φοίνικας, για μένα, έπρεπε να πάει ή στην "Παγίδα του Νόμου" ή στη "Θυσία". Ο Scorsese τα έχει καταφέρει και καλύτερα στη σκηνοθεσία.

1987 (?): Δεν το έχω δει, γενικά δεν έχω δει καμία ταινία του Πιαλά. Αλλά, αποκλείται να είναι καλύτερο από τα μεγαλειώδη "Φτερά του Έρωτα". Ο Mastroianni εξαιρετικός.

1988 (Δ): Υπέροχη ταινία (4/5), ευαίσθητη και τρυφερή. Αλλά, μου φαίνεται, πως έπρεπε να το πάρει ο Kieslowski ο οποίος αυτή τη χρονιά έκανε την καλύτερη ταινία του, πιστεώ.

1989 (Δ): Πολύ μεγάλο σοκ! Δε λέω, αρκετά καλό το Σεξ και οι βιντεοκασέτες (3,5/5), αλλά είχαμε τα αριστουργήματα "Σινεμά ο Παράδεισος" και "Ο Καιρός των Τσιγγάνων". Εγώ αν ήμουν ο Wenders θα έδινα το βραβείο στον Kusturica! (και θα σταματούσα να γυρίζω ταινίες :Ρ)

academy είπε...

Ηξερα οτι περίμενες αυτή την ανάρτηση Hulot!!:)
Mόνο τον Πέλε δεν θα άλλαζα διότι είναι απο τις αγαπημένες μου ταινίες.Ο Κισλόφσκι έπρεπε να έχει βραβευτεί με την Βερόνικα.
Που να δείς τι έρχεται στην συνέχεια....

Chris Karpis είπε...

Πολύ ωραίο αφιέρωμα !
Το έχεις μελετήσει το θέμα.
Πάντως, παρ'ολα τα σκάνδαλα, οι ταινίες που βραβεύθηκαν είναι όλες πάρα πολύ καλές.
Δεν έχω δεί τον Πέλε, που λές οτι είναι απο τις αγαπημένες σου. Θα φροντίσω όμως.

Philip Winter είπε...

"Που να δείς τι έρχεται στην συνέχεια...."

Περιμένουμε με αγωνία!
Για τους Φοίνικες των 90s έχεις κάνει αφιέρωμα, ή εγώ δεν το βρίσκω;
Πάντως, μου έλειψαν τα καυστικά σχόλιά σου για τις βραβευμένες ταινίες - άμα θέλεις πρόσθεσέ τα στο επόμενο αφιέρωμα! ;)

academy είπε...

Curious ape δες τον Πέλε και θα καταλάβεις!Ολες οι ταινίες που βραβεύονται στις Κάννες είναι πολύ καλές.Και το κυριότερο είναι αν ξέρεις οτι στα παράλληλα τμήματα και όχι στο διαγωνιστικό έχουν προβληθεί και ταινίες που είναι τώρα all time classic!!Απλά θα χρειάζονταν πολύ χρόνο για να τις συμπεριλάβω στο αφιέρωμα...

academy είπε...

Hulot έχω κάνει αφιέρωμα αλλά θα το συππεριλάβω πιο εξελιγμένο και εδώ.
Μην ανησυχείς...θα φτάσω και στις χρονιές που κανείς δεν κατάλαβε τους Φοίνικες!!!

Mike είπε...

Τρομερο αφιερωμα ξεκινησες φιλε Academy, περιμενουμε και τις συνεχειες!
Το «Παρισι, Τεξας» ειναι αγαπημενη και πολυ σπουδαια ταινια, ο «Μπαμπας λειπει...» του Κουστουριτσα καλος, αλλα ποτε δεν με ενθουσιασε. Καλη η «Αποστολη» αλλα οχι και Χρυσος Φοινικας... Τα ιδια και για τον Σοντερμπεργκ.. «Σινεμα ο Παραδεισος» και «Ο Καιρος των Τσιγγανων» ταινιαρες, τι να λεμε..!