Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Scenes From The Past...This is Classic!!!




1963.O Louis Malle,o Maurice Ronet,το Παρίσι και η ''Φλόγα που Τρεμοσβήνει''.''Le Feu Follet''είναι η ζωή του Αlain Leroy μετά την ερωτική απογοήτευση,μετά την κλινική αποτοξίνωσης απο το αλκοόλ να πραγματοποιεί ένα tour στην αγαπημένη πόλη βλέποντας φίλους απο τα παλιά αλλά και συγγενείς που θέλει να δεί για να τους αποχαιρετίσει εφόσον στις 23 Ιουλίου θα ετοιμάσει την βαλίτσα του για ένα ταξίδι που θέλει τόσο πολύ να κάνει για να νιώσει ελεύθερος.
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις αυτό το σπαραξικάρδιο φίλμ,με τον πρωταγωνιστή σε ρεσιτάλ ερμηνείας και τον Louis Malle να δίνει τον καλύτερο του εαυτό.Σενάριο δυναμίτης-η αγωνίακαι η πάλη ενός ανθρώπου να αγγίξει και να νιώσει ξανά.Ετη φωτός μπροστά απο την εποχή του βάζει τα γυαλιά σε αμερικάνικες αηδίες που έχουν προσπαθήσει να ασχοληθούν με παρόμοια θέματα αλλά κακά τα ψέματα τέτοιους σκηνοθέτες και ηθοποιούς δεν ξαναβρίσκεις.Κάνε την διαφορά και δές το!!
Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας 1963.


5 σχόλια:

argiris-cinefil είπε...

Αρκετά ενδιαφέρουσα αλλά την είχα βρει βαριά και πολύ καταθλιπτική. Την είχα δει αρκετά παλιά και ίσως αν την ξαναέβλεπα να μου άρεσε περισσότερο. Πάντως φοβερή ερμηνεία του Maurice Ronet.

academy είπε...

Δεν μπορώ να πώ οτι μου προκάλεσε κατάθλιψη απλά με ταρακούνησε λιγάκι.
Και φυσικά argiris η ερμηνεία του Ronet ήταν εξαιρετική και τόσο εκφραστικός ηθοποιός.Trivia:Τελευταία στιγμή έχασε τον ρόλο στον Lawrence of Arabia και αντικαταστάθηκε απο τον Ομάρ Σαρίφ.

Chris Karpis είπε...

Φανταστική ταινία, άψογη σκηνοθεσία και διαχείριση του δύσκολου και βαριού θέματος απο τον δάσκαλο Louis Malle. Ο Maurice Ronet πάρα πολύ καλός, όπως και στο "Ασανσέρ για δολοφόνους".

Philip Winter είπε...

Aγχος, αγωνια, απελπισια, αυτοσαρκασμος, αδιεξοδο κι ολες οι παρεμφερεις εννοιες σμιγουν στην ταινια αυτη μ’ εναν τροπο τελεια προσωπικο, απολυτα ειλικρινη και σπαραχτικη, εξαιρετικα εσωτερικη η ερμηνεια του Ronet. Απο τις πολυ προσωπικες ταινιες του Malle.
Μου αρεσει παρα πολυ ο Malle και αυτη η ταινια μαζι με τα Ascenseur pour l'échafaud (4,5/5), Au revoir les enfants (4/5) , Le souffle au coeur (4/5) ειναι απο τις πολυ αγαπημενες μου του Louis.
Και οι πιο αδυναμες του:
Viva Maria! (1,5/5)
Vie privée (2/5)
και το σκετς "William Wilson" (2,5/5) απο τη σπονδυλωτη ταινια Histoires extraordinaires (2/5).

Για το Le feu follet:
4,5/5

jeune premier είπε...

Αγαπημένη ταινία...έτσι απλά...