Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

''Μαχαιροβγάλτης''του Γιάννη Οικονομίδη.***


Μας είχε ξαφνιάσει πρίν αρκετά χρόνια με το ''Σπιρτόκουτο'' ο κινηματογραφιστής Γιάννης Οικονομίδης.Με το ''Ψυχή στο Στόμα''μας έδειξε πως έχει μια εμμονή με την λεκτική βία και την θέση της στην νεοελληνική πραγματικότητα.Τώρα με τον ''Μαχαιροβγάλτη''πάει ένα βήμα παραπέρα,πιο ουσιαστικό και πιό ώριμο.
Σενάριο απλό:Νέος loser απο Πτολεμαίδα μετά τον θάνατο του πατέρα του κατεβαίνει έπειτα απο παρότρυνση θείου σε προάστιο της πρωτεύουσας,για να εργαστεί στο σπίτι του...ως φύλακας σκύλων.Η παρουσία της θείας όμως θα αποδειχθεί καταλυτική.
Ασπρόμαυρη φωτογραφία(με ένα διάλειμα τριών λεπτών που ο ήρωας ''ξεφεύγει''παρακολουθώντας έγχρωμα ένα θεατρικό),καίρια σκηνοθεσία,λίγοι διάλογοι αλλά ουσιαστικοί για τον Οικονομίδη και μία μίζερη πραγματικότητα που θα σε πνίξει μέχρι το απελευθερωτικό φινάλε(για τον θεατή).
Ταινία που θα σου δείξει την σημερινή Ελλάδα και δέξου το!
Στάθης Σταμουλακάτος,Βαγγέλης Μουρίκης και η Μαρία Καλλιμάνη είναι οι τρείς μικροαστοί νεοέλληνες του 2010.Και ο Οικονομίδης ξέρει να τους βάζει στην θέση τους στο φινάλε.Αλλη μια ωραία ελληνική ταινία.

5 σχόλια:

hazopoulis είπε...

Επιτέλους!

Monsieur Hulot είπε...

Βγήκε σε ΔΒΔ τελικά;
Θέλω πολύ να το δω.
"Σπιρτόκουτο" ταινιάρα, "Ψυχή Βαθιά" μέτριο.

academy είπε...

hazopoulis how are u?Ενας Μαχαιροβγάλτης σε έφερε πίσω βλέπω.

academy είπε...

Hulot προετοιμάσου ψυχολογικά πρίν βυθιστείς στο σύμπαν της ταινίας.

hazopoulis είπε...

Παρακολουθώ σιωπηλά! :)