Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

''Μαύρο Λιβάδι''του Βαρδή Μαρινάκη.***1/2

Δεν μπορώ να παρουσιάσω παρα δικαιολογίες που εδώ και ένα χρόνο δεν είχα δεί το ''Μαυρο Λιβάδι''του Μαρινάκη.Και το λέω διότι τέτοιες ταινίες στην χώρα μας εάν δεν υποστηριχθούν απο εμάς απο ποιούς θα ακουστούν?Απο τον Ηλία του 16ου ή απο τους fan του Χωραφά,της Ζυγούλη,της Μακρυπούλια και του Φιλιππίδη?
Ελλάδα-Οθωμανική αυτοκρατορία γύρω στα 1650.Ενα απομακρυσμένο γυναικείο Μοναστήρι(το Παλαμήδι στο Ναυπλιο σκηνοθετημένο όπως δεν το έχουμε ξαναδεί)η μοναχή Ανθή,ο τραυματισμένος-λιποτάκτης Γενίτσαρος(,ένα συγκλονιστικό μυστικό,η φλόγα ανάμεσα τους και η φυγή στην φύση που οργιάζει γύρω τους.
Εδώ δεν θα μάθουμε για το παιδομάζωμα,θα μάθουμε για τις συνέπειες του να μεγαλώνουν δύο άνθρωποι ξεχωριστά σε μιά ζωή προδιαγεγραμμένη,ενάντια στα θέλω τους και τι γίνεται όταν σμίξουν αυτές οι ψυχές.

Εικαστικά άρτιο,με μία διεύθυνση φωτογραφίας που θα ζήλευαν πολλές ευρωπαικές παραγωγές,λυρισμός και ένας σκηνοθέτης που τολμά και πετυχαίνει(λιγότερο στις σκηνές πλήθους με τις μοναχές που εκεί είναι λίγο αμήχανος)στα γκρό πλάν των ηθοποιών και στις σκηνές στην φύση οπου εκμεταλεύεται κάθε τι κινηματογραφικό(τα Βουνά της Ηπείρου θυμίζουν Herzog και Fitzkaraldo).
O Χρήστος Πασσαλής(Κυνόδοντας,Χώρα Προέλευσης)στον ρόλο του Γενίτσαρου είναι εξαιρετικός ακόμα και στις υπερβολικές αντιδράσεις του στην μεγάλη αποκάλυψη της ταινίας αλλά και η Σοφία Γεωργοβασίλη κάνει τα πάντα να σταθεί όρθια σε έναν ρόλο τόσο μεγάλη πρόκληση.Στις σκηνές της Μονής η Δέσποινα Μπεμπεδέλη ως ηγουμένη δίνει ένα μεγαλύτερο κύρος στο όλο εγχείρημα.
Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ''μικρομηκά''Βαρδή Μαρινάκη(απόφοιτος του National Film School δια χειρός Stephen Frears) που κάνει το μεγάλο του πέρασμα και τελικά αξίζει όχι μόνο την προσοχή μας αλλά και την υποστήριξη μας.O ίδιος όπως είπε'' Το μήνυμα που εκφράζει το Μαύρο Λιβάδι είναι ότι η αγάπη και η αθωότητα υπερισχύουν πέρα από τους περιορισμούς που θέτει η κοινωνία, όπως η εθνικότητα, η θρησκεία,ο πόλεμος και το φύλο''.

10 σχόλια:

Philip Winter είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Philip Winter είπε...

Δεν το έχω δει, αλλά εχω ακούσει γενικά καλά λόγια.

(Άσχετο: το επόμενο αφιέρωμα με τους παλαιότερους φοίνικες πότε θα το δούμε;)

navarino-s είπε...

Έχω καταλάβει ότι διαθέτεις πολύ καλό κριτήριο και με έβαλες σε τριπάκι να τη δω. Αν δεν τη συναντήσω σε κάποιο αφιέρωμα μεγάλης οθόνης θα προσφύγω στο dvd.

lt.aldo raine είπε...

πολύ καλή προσπάθεια. ελπίζουμε σε ανάλογο μέλλον.
νομίζω ότι το 2009-10 θα αλλάξει το ελληνικό κινηματογράφο μια για πάντα. το εύχομαι τουλάχιστον.

academy είπε...

Hulot κοντεύουν οι κάννες...σε λίγο καιρό θα σε αποζημιώσω με το παραπάνω.

academy είπε...

Thanks navarino-s.Να το δείς εγώ δυστυχώς το είδα σε dvd το είχα χάσει πέρυσι στο Ιντεάλ και στην ταινιοθήκη(έκατσε και πολύ λίγο).

academy είπε...

lt aldo συμφωνώ.Τουλάχιστον να υπάρχει ο αντίλογος στις άλλες ελληνικές παραγωγές υποκουλτούρας.

Leviathan είπε...

de to exo dei kai ego! sta ipopsin fisika! kali evdomada! :)

Kika είπε...

Σίγουρα από τις ωραίες ελληνικές ταινίες με ωραία φωτογραφία και ένα σενάριο ενδιαφέρον ώστε να δεις την ταινία. Ας στραφούν επιτέλους ώστε να γίνονται τέτοιες ταινίες και όχι τα ΜΑΚΡΥΠΟΥΛΕΙΚΟΦΙΛΛΙΠΙΔΙΚΑ σκουπίδια!

marian είπε...

εμενα παντως δεν μου αρεσε και πολυ.μπορει να ειχε ωραια φωτογραφια αλλα το σεναριο εμπαζε απο πολλες μεριες..κ η ερμηνεια της κοπελας ηταν χαλια...