Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Cannes Film Festival.O Χρυσός Φοίνικας 2001-2009.


2009.Πρόεδρος της επιτροπής Isabbelle Huppert.Ο Michael Haneke(Αυστρία)κερδίζει τον Φοίνικα φυσικά και με την βοήθεια της φιλενάδας του(βλέπε Πιανίστρια).O ''Προφήτης'' μένει στα κρύα του λουτρού στην κυριολεξία.


2008.Πρόεδρος ο Sean Penn.To εκπαιδευτικό δράμα ''Ανάμεσα στους Τοίχους'' (Γαλλία)συγκινεί τον ακτιβιστή Sean,και οι επιλογές των ταινιών (Gomorrah,Il Divo)έχουν πολιτικό προσανατολισμό.Το κοινό φρικάρει με την ταινία,εμάς μας άρεσε...

2007.Stephen Frears.Ακόμα δεν έχουμε συνέλθει απο το ''4Μήνες,3Εβδομάδεςκαι 2Ημέρες(Ρουμανία).Τόσο κράτησε και η κατάθλιψη.Τα αριστουργηματικά ''Σκάφανδρο και Πεταλούδα'' και ''Η ακρη του ουρανού''περιορίζονται σε μικρά βραβεία.Μα τί σκεφτόταν ο σκηνοθέτης του Dangerous Liaisons??

2006.Wong Kar Wai.O Ιάπωνας πρόεδρος προσπερνάει επειδικτικά το BABEL και το VOLVER για να δώσει τον Φοίνικα στον Ken Loach(Αγγλία)και στο ''Ο Ανεμος χορεύει το κριθάρι''.Θα θυμόμαστε τον Loach σίγουρα απο τις υπόλοιπες ταινίες του!!!

2005.Ο Emir Custurica προφανώς υπο την επήρεια αλκοόλ βραβεύει το ''ΠΑΙΔΙ''των αδελφών Dardenne(Bέλγιο).Γαλλική φλυαρία,υστερία και το κλασσικό μοτίβο των Dardenne αφήνει στην απ'εξω τις ''Τρείς Ταφές του Μ.Εστράδα'' και το ''Broken Flowers''του Jarmuch.Του αδιαφόρου....
2004.Ο Quentin Tarantino πιάνει την κριτική επιτροπή απο το λαιμό και βραβεύει τον Michael Moore me to ''Fahrenheit 9/11''.Το Μεγάλο βραβείο πάει στο cult πλέον Old Boy.
2003.Ο Patrice Chereaux σε ντελίριο κουλτούρας και πειραματισμού δίνει στον Gus Van Sant και τον ''Ελέφαντα''Χρυσό Φοίνικα και βραβείο σκηνοθεσίας.Η ταινία προκαλεί γιουχάισμα και χασμουρητά στην προβολή ενώ η ''Επέλαση Των Βαρβάρων''παίρνει βραβείο σεναρίου.Ολα ανάποδα δηλαδή!!

2002.Ο David Lynch μας κοψοχολιάζει στην αρχή,προσπερνά τον Καουρισμάκι με το ''Ανθρωπος Δίχως Παρελθόν''και βραβευει τον Polanski και τον μετέπειτα oscarικό ''Πιανίστα''(Πολωνία).Το ''Γλυκά Δεκάξι'' ξεσηκώνει κύματα ενθουσιασμού και κερδίζει το βραβείο σεναρίου.
2001.To μαλλιοτράβηγμα στην επιτροπή με πρόεδρο την μούσα του Bergman LIV ULLMAN έχει μείνει στην ιστορία.O Χάνεκε προκαλεί σάλο με την ''Πιανίστρια''κερδίζει το μεγάλο βραβείο της επιτροπής αλλά χάνει τον Φοίνικα απο το οικογενειακό δράμα του Morreti ''To δωμάτιο του γιού μου''(Ιταλία).Το Mullholand Drive και το No Man's Land φεύγουν με μικρότερα βραβεία.Σόκ!

7 σχόλια:

lt.aldo raine είπε...

ποια ''Επέλαση Των Βαρβάρων'' ρε!! το elephant είναι αριστούργημα!
και ο kar wai έκανε πολύ καλά. τις υπόλοιπες δεν τις θυμάμαι...αλλα από τις 3 το πήρε η καλύτερη.

Leviathan είπε...

euxaristoume gia to afieroma!! :) poli eixa ekneuristei otan to volver den eixe parei vraveio...kali evdomada!

jeune premier είπε...

πολύ καλό το αφιέρωμα...διαφωτιστικότατο!!

King Ink είπε...

O Πιανίστας πώς δεν μου αρέσει καθόλου... Εκνευρισμό μου προκαλεί. Του Καουρισμάκι ήταν σαφώς ανώτερο.
Και λίγα τα λόγια σου για το αριστούργημα Elephant. Συντάσσομαι με Aldo.
Διακρίνω μεγάλη διάσταση απόψεων φίλε Academy. Πολύ εύκολα θα προσπερνούσα κι εγώ το Babel και το Volver για το κριθάρι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν πολύ καλές ταινίες). Όσο για το Παιδί... το λάτρεψα. Βέβαια δεν έχω δει ούτε τις ταφές ούτε το Broken flowers οπότε δεν ξέρω τον ανταγωνισμό, άρα δεν μπορώ και να κάνω εκτίμηση για το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του Emir.
Πόσο τέλειο φεστιβάλ είναι των Καννών; Περιμένω και άλλα νέα για το 2010. Tim Burton πρόεδρος και Victor Erice στην επιτροπή!

academy είπε...

Levi και Jeune Premier χαίρομαι που σας άρεσε!!

Lt Aldo και King Ink τι να πώ...Πόσα χρόνια έχουν περάσει απο το Elephant?Ε..ακόμα βαριέμαι!!Πλάκα κάνω,όντως δεν μου άρεσε αλλά μην κάνετε έτσι!!Καλά για το κριθάρι και για το Παιδί δεν μιλάω!!!Ετοιμαστείτε έρχεται το β'μέρος με παλαιότερους φοίνικες!!

fvasileiou είπε...

Τελικά τα βραβεία περισσότερα δείχνουν για την πολιτική του σινεμά μιας ομάδας δημιουργών και σινεφίλ, παρά για την καλλίτερη ταινία του φεστιβάλ.

Για να είμαι ειλικρινής, ελάχιστα εμπιστεύομαι και τις κριτικές που γίνονται μετά από προβολές στις Κάννες. Γιατί οι ταινίες παίζονται απανωτά, σε απίθανες ώρες και είναι δύσκολο ακόμα και για τους φωτισμένους κριτικούς (πόσοι τέτοιοι Έλληνες υπάρχουν;) να έχουν καθαρό μυαλό.

Mike είπε...

Μπραβο για την ωραια διαδρομη στους προσφατους Φοινικες, αναμενουμε και τους παλαιοτερους!

Απο αυτα νομιζω οτι "Το Παιδι" και ο "Ελεφαντας" ειναι υπερεκτιμημενες (ειδικα το πρωτο), για τον Χανεκε, ανεξαρτητα πως του το 'δωσε η φιλη του, νομιζω πως ειναι οτι καλυτερο ειδαμε περυσι, by far...
Το ιταλικο του Morreti δεν το εχω δει, αλλα δεν πιστευω να ειναι ανωτερο του αριστουργηματος του Tanovic.