Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

At Cinemas:THE HURT LOCKER της Kathryn Bigelow. ****

''H ορμή της μάχης είναι συχνά μια δυνατή και θανάσιμη εμμονή,γιατί ο πόλεμος είναι ναρκωτικό''.
Με αυτά τα λόγια διαλέγει η Kathryn Bigelow να ξεκινήσει το Τhe Hurt Locker,μια πολεμική περιπέτεια ίσως την καλύτερη ταινία που είδαμε για τον πόλεμο στο Ιράκ την τελευταία δεκαετία.
Ομάδα επίλεκτη πυροτεχνουργών,σε μιά Βαγδάτη γεμάτη απο βόμβες και άνθρωπους καμικάζι αυτοκτονίας αναλαμβάνει μέσα σε 36 ημέρες να φέρει εις πέρας την αποστολή της απενεργωποιώντας βόμβες-γρίφους.Ενας αόρατος εχθρός υπάρχει αλλά δεν τον βλέπουμε ποτέ.Οπως στην πραγματικότητα.
Δεν είναι τυχαίο πως η Bigelow έκανε την ωραία περιπέτεια της χρονιάς.Δοκιμασμένη στο είδος(Strange Days,K-19 the widowmaker)ήρθε η ώρα να παραδώσει την ταινία της ζωής της όπως δήλωσε και η ίδια.Σκηνοθεσία επιπέδου με κάμερα στο χέρι και με νεύρο αλλά και κοντά στους ηθοποιούς της,βάζει τα γυαλιά σε όλους τους συναδέλφους της σκηνοθέτες που προσπάθησαν το ίδιο(Ridley Scott)αλλά δεν μας έπεισαν.Το σενάριο του Mark Boal,πολεμικού ανταποκριτή στην Βαγδάτη,έφερε στην οθόνη πραγματικά περιστατικά του πολέμου που συνέβησαν και έζησε ο ίδιος.

Μακριά απο Spielbergικά έπη,απο ψευτοήρωες που θυσιάζονται για πατρίδες και ταινίες παραγγελίες των studio(η ταινία δυσκολευτηκε να βρεί αρχικά εταιρεία διανομής) αλλά πολύ κοντά στην πραγματικότητα και στην κινηματογραφική απόλαυση το The Hurt Locker είναι η καλύτερη πολεμική περιπέτεια που θα μπορούσαμε να δούμε εν έτη 2010.Χωρίς εφέ εντυπωσιασμού παρά μόνο με την δύναμη της ταλαντούχας Bigelow και την δύναμη των εικόνων της.

Πληθώρα βραβείων σε διάφορα φεστιβάλ,6 βραβεία oscar μεταξύ των οποίων Καλύτερη ταινία και ΄Καλύτερη σκηνοθεσία για την Bigelow,την πρώτη γυναίκα στην ιστορία του 82χρονου θεσμού που τιμάται με oscar στην συγκεκριμένη κατηγορία.



Δείτε μια χαρακτηριστική σκηνή απο την ταινία.

4 σχόλια:

jeune premier είπε...

kalo to ergo,dikaiws pire osa vraveia pire alla nomizw oti itan mia apogoiteutiki xronia.ennow oti oi fetines tainies alles xronies amfivallw an tha itan kan ypopsifies!

fvasileiou είπε...

Δεν μπορώ να πω ότι ξετρελαίνομαι στην ιδέα να δω μια πολεμική ταινία, αλλά μου αρέσει το καλό σινεμά, οπότε θα το δω και θα σου πω...

Kika είπε...

Σίγουρα έπεσε σε χρονία που δεν είχε και μεγάλο ανταγωνισμό γι' αυτό και πιστέυω ότι πήρε τόσα Oscar. Απλά μια καλή ταινία.

academy είπε...

Εσύ να την σκηνοθετούσες καλύτερα Kika..!!!