Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

At Cinemas:A SINGLE MAN(Ενας Ανδρας Μόνος)****

Καθηγητής πανεπιστημίου στο Λος Αντζελες του 1962 δεν μπορεί να ξεπεράσει τον θάνατο του συντρόφου του .Η καθημερινότητα του είναι αβάσταχτη μέχρι που αποφασίζει να βάλει τέλος στην ζωή του.
Η ταινία του γνωστού σχεδιαστή μόδας Tom Ford εκπλήσει με την ωριμότητα της το σινεφίλ κοινό.Διότι εκτός απο την ολόφρεσκη σκηνοθετική άποψη-σαν άλλος μαθητής του Stephen Frears o Ford προτιμά το γκρό πλάν στον ήρωα του σε σημείο εμμονής-είδαμε την πιο ωραία μεταφορά λογοτεχνικού βιβλίου στο σινεμά για φέτος.Το αριστουργηματικό λογοτεχνικό πόνημα του Ισεργουντ μεταφέρθηκε με τον πλέον εμπνευσμένο τρόπο.Μακρόσυρτα πλάνα,εικόνες εικαστικού μεγαλείου(τα μάτια της Janet Leigh απο το Psycho σαν φόντο της συνάντησης του Firth με τον νεαρό Ισπανό),εξαιρετική φωτογραφία(στην αρχή σχεδόν γκρί απόχρωση και στο τέλος μία έκρηξη χρωμάτων)καλλιτεχνική διευθυνση επιπέδου και εξαιρετικό soundtrack.
Δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί συναντιούνται και η έκρηξη στην οθόνη είναι ολοφάνερη.Ο Colin Firth είναι η προσωποποίηση της μελαγχολίας και η βράβευση του στο φεστιβάλ βενετίας ήταν αναμενόμενη όπως και η υποψηφιότητα για oscar!Ομορφος,μόνος και απαισιόδοξος ο Firth δίνει την ερμηνεία της ζωής του.Είκοσι λεπτά εμφάνισης της Julianne Moore φτάνουν για να ξεδιπλωθεί το παρελθόν του μοναχικού άνδρα.Η γυναίκα με το αντίστοιχο δικό της δράμα,που συμπαραστέκεται και ζητάει πίσω την ευτυχία της.Αδικαιολόγητα απούσα απο την πεντάδα του β΄γυναικείου ρόλου,η Moore αποδεικνύει για άλλη μια φορά οτι είναι ηθοποιός μεγάλου ''βεληνεκούς''.
Ταινία για τον άνθρωπο,την απώλεια,τις ευκαιρίες της ζωής και την ελπίδα πως η ευτυχία κρύβεται μέσα μας το A single man είναι η ταινία του Tom Ford,ναί,του σχεδιαστή μόδας που πολύ αμερικάνοι και ευρωπαίοι σκηνοθέτες θα πρέπει να ζηλέψουν.

8 σχόλια:

jeune premier είπε...

na pw tin alitheia tin perimena me anypmonisia tin tainia...exw akousei polla kala sxolia...gia na doume....!!

academy είπε...

Να την δείς!!Θα σου αρέσει πολύ είμαι σίγουρος!!!

Ανώνυμος είπε...

Opa re file, aristourgimatiko ponima!!! To exeis diavasi to vivlio kai to les i akouses apo edo ke apo eki???

Simply Burgman είπε...

Τόσο καλή;;Μακάρι..Τον Φερθ θέλω να δω πιο πολύ. Μα καλά, ο σχεδιαστής έγινε σκηνοθέτης;;;!

Η ταινία του Μπρίτζες έχει διαρρεύσει αλλά χωρίς υπότιτλους...Θέλω να δω τις δύο και να ξέρω επιτέλους ποιον να υποστηρίξω!!

Leviathan είπε...

akouo sinexos ta kalitera!!! prepei na to do kai ego :) :) kalimera! :)

academy είπε...

Δείτε το!Είναι μια πολύ καλή ταινία.Ναι ο σχεδιαστής έγινε σκηνοθέτης.Και μακάρι να συνεχίσει τελικά αν είναι να γυρνάει τέτοιες ταινίες.

Kika είπε...

Μου άρεσε πάρα πολύ η ταινία ήταν μεγάλη έκπληξη αν και μου αρέσει o Colin Firth πραγματικά δεν περίμενα τέτοιο αποτέλεσμα από τον Tom Ford. Μπράβο!!!

academy είπε...

Σε φοβάμαι Κίκα τι θα ψηφίσεις στο α΄ ανδρικό!!