Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Whatever Works.*** του Woody Allen.

Προσπερνάμε τον κάκιστο μεταφρασμένο τίτλο της νέας ταινίας του Woody Allen στα Ελληνικά απο Whatever works σε ''Κι αν σου κάτσει''.Παιδιά εδώ είναι σινεμά όχι διαφήμιση τυχερών παιχνιδιών.
Ο Woody λοιπόν αφήνει την ηλιόλουστη Βαρκελώνη και τα μοιραία παθη που τον απασχόλησαν στις...ευρωπαικές του ταινίες(Match Point,Cassandra's Dream,Vicky Christina Barcelona)και επιστρέφει στην αγαπημένη του Νέα Υόρκη(εκεί γύρισε και τις καλύτερες ταινίες του).
Ο Larry David είναι ο Boris Yellnikoff,alter ego του Woody.Υπερήλικας,γεμάτος νευρώσεις και ιδιοτροπίες,με απωθημένα απο την παιδική του ηλικίαμε απόπειρες αυτοκτονίας(αποτυχημένες) ο οποίος εκτός απο το να γκρινιάζει διδάσκει σκάκι σε παιδάκια με τον πιο προσβλητικό τρόπο!!Θα γνωρίσει την Melodie Celestine(όμορφη η παρουσία της Evan Rachel Wood)40 χρόνια νεότερη του η οποία θα θαμπωθεί απο την....προσωπικότητα του Boris και θα τον ερωτευτεί.Τα πράγματα θα γίνουν πολύπλοκα όμως όταν καταφθάνει στο σπίτι και η καταπιεσμένη μητέρα της Melodie(εξαιρετική όπως πάντα η Patricia Clarkson).
Αταίριαστοι έρωτες,φιλοσοφικές αναζητήσεις ,θρησκευτικές αιχμές,κοφτεροί διάλογοι,το κλασσικό μοτίβο του Woody Allen που κλείνειτο μάτι για ακόμα μια φορά στους θεατές αλλά και στον καλλιτεχνικό κόσμο της Νέας Υόρκης(η Clarcson απο απατημένη επαρχιώτισσα γίνεται trendy freak kai διάσημη καλλιτεχνική φωτογράφος).Στην αρχή το όλο εγχείρημα μοιάζει υπερβολικά θεατρικό.Σύντομα όμως ο Woody αποκτά την φόρμα του μας παρουσιάζει όλους τους χαρακτήρες του και μας ξετυλίγει μια απο τις πιό αισιόδοξες και διασκεδαστικές ταινίες της χρονιάς.Στην αρχή ο Boris μας μιλάει και μας προειδοποιεί οτί δεν είναι μια feel good ταινία!!!Σαν και αυτόν όμως η ταινία θα αλλάξει,θα πάρει άλλη τροπή γιατί είναι μια ταινία του Woody στην Νέα Υόρκη.
***. Από 19/11/2009 στίς αίθουσες.

11 σχόλια:

hazopoulis είπε...

Ωραία! Και δεν το είχα δει πουθενά... Στην αρχή ο Larry David για κάποιο λόγο μου θύμισε τον Junior Soprano :S

Ανώνυμος είπε...

Γενικά ο Woody Allen μου την σπάει όταν παίζει (Αυτός ο τρόπος που μιλάει μου κάνει τα νεύρα κρόσια). Αλλά μαρέσει σαν σκηνοθέτης.

W. είπε...

Κι όμως, δεν ακούγονται τα καλύτερα.

fvasileiou είπε...

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου διαβάζω για τις ταινίες του Γ. Άλλεν την ίδια κριτική: καλή/καλούτσικη/μέτρια (διαλέξτε) ταινία, αλλά ΌΧΙ σαν τις ΠΑΛΙΕΣ του!
Κι επειδή εμένα σχεδόν όλες του μου έχουν αρέσει (το σχεδόν γιατί δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια), καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στους κριτικούς αυτούς απλώς δεν αρέσει το σινεμά του Γούντι. Όπως δεν τους αρέσει και το σινεμά του Ίστγουντ -αυτό όμως είναι άλλη ιστορία. Γι' αυτό χαίρομαι το σχόλιό σου: Αφήνει περιθώριο στον θεατή.

CU

academy είπε...

Παιδία ξεχνάτε οτι ο Woody κάνει κάθε χρόνο ταινία!!!Δεν γίνονται όλες να είναι αριστουργήματα...Ομως το Match Point kai to Vicky Christina Barcelona συγκαταλέγονται στις πολύ καλές στιγμές του και είναο σχετικά πρόσφατα!!Δεν είναι Manhattan,Annie Hall,Husbands and wives,Shadows and fog...αλλά τι να πρωτοθυμηθούμε?Πιστέψτε με όμως το Whatever Works είναι απο τις καλές του ταινίες.

Kika είπε...

Δεν τον μπορούσα τον Woody Αllen παλαιότερα και τώρα τον λατρεύω. Μου αρέσουν όλες οι ταινίες του χωρίς καμία εξαίρεση. Λατρεύω Woody Allen και σίγουρα θα δώ την νέα του ταινία.

Annie_Hall είπε...

Woody is fucking back! Μόνο αυτό έχω να πω! Όλα όσα αγαπήσαμε είναι εδώ ξανά. Του πάει η Νέα Υόρκη. Δεν λέω ότι ο Ευρωπαίος Allen είναι κατώτερος. Το ίδιο φοβερός είναι απλά διαφορετικός...

academy είπε...

ΑκΡΙΒΏς!Γίνεται woody allen χωρίς Νέα Υόρκη?Γίνεται αλλά οχι για πολύ...

BunnyDee είπε...

Δεν το είδα ακόμα, δυστυχώς, αλλά τα σχόλια που άκουσα έπαιζαν όλα γύρω από το ότι η ταινία είναι 'κλασσικός Woody Allen' και μάλιστα ότι ο Larry David εδώ παίζει ακριβώς τον Woody όπως τον έχουμε συνηθίσει. Οπότε, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι στη Νέα Υόρκη, φαντάζομαι ότι δεν παίζει το να 'μην είναι σαν τις παλιές του' και πολύ, εκτός κι αν κάποιος θέλει μόνο τον ίδιο να παίζει τον ίδιο - πάντως εγώ θα το δω για να το δω με τα μάτια μου και να κρίνω, έτσι κι αλλιώς.

zamuc είπε...

Τα είπαμε ξανά αλλά θα το πω και εδώ: πολύ γέλιο και μεγάλη χαρά για την επιστοφή στα παλιά

academy είπε...

Είπαμε...zamuc της παλιάς και εξίσου αγαπημένης σχολής του Woody.