Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Review:''Beasts Of The Southern Wild''by Benh Zeitlin ****

Απομονωμένοι απο την ενδοχώρα και τον πολιτισμό,ανάμεσα σε νερά που ανεβαίνουν επικίνδυνα,λίγο έξω απο την Νέα Ορλεάνη,σε ένα μέρος που ονομάζεται Μπανιέρα,η εξάχρονη Hushpuppy μαζί με τον πατέρα της και τους λιγοστούς γείτονες παλεύουν για την επιβίωση τους σε έναν κόσμο που τείνει να καταστραφεί.
Το ''Beasts of the...'' ανήκει σε εκείνες τις ταινίες που δεν ξέρεις στην κυριολεξία απο πού σου ήρθε.Σαν ένα μετ αποκαλυπτικό σκηνικό(Τυφώνα Κατρίνα με ακούς?)και με την απίστευτη δύναμη ενός εξάχρονου κοριτσιού που αντιμετωπίζει την ανυπόφορη(για εμάς)καθημερινότητα της με μία απίστευτη γενναιότητα διότι όπως λέει αποτελεί και η ίδια ένα άρρηκτο κομμάτι του σύμπαντος.
Η δύναμη της φύσης εκπροσωπείται τελικά όχι απο την πλημμύρα και όχι απο τα μυθικά άγρια πλάσματα που θα φέρουν την καταστροφή.Εκπροσωπείται απο την Hushpuppy και συγκεκριμένα απο την επτάχρονη πλέον Quvenzhane Wallis την οποία θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε στην πεντάδα για το Οscar α'γυναικείου ρόλου.
Μια αλληγορία για τα πάντα στην ζωή και τον πλανήτη που κατοικούμε,με ένα σενάριο ''δυναμίτη'',με απίστευτη φυσικότητα,ωμότητα αλλά και τρυφερότητα τα ''Μυθικά Πλάσματα του Νότου'' είναι εδώ για να μας θυμίσουν πως τα μικρά αριστουργήματα γεννιούνται απο ανθρώπους που δεν έχεις ξανακούσει στην ζωή σου,και απο ηθοποιούς που δεν έχεις ξαναδεί.
Με το βραβείο Fipresci στις Κάννες,το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Sundance και το Hollywood να περιμένει να το στείλει στην μεγάλη βραδιά των Oscars,το ''Beasts of the Southern Wild'' αποτελεί μία απο τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.Μήπως και η καλύτερη?
O σκηνοθέτης Benh Zeitlin παίρνει άριστα στην σκηνοθεσία εφόσον κατόρθωσε να δώσει τέτοια πνοή και τέτοια διάσταση σε μια τόσο σκληρή και ΄΄βρώμικη'' ιστορία.
Παρακάτω μπορείς να παρακολουθήσεις και την εξαιρετική μικρού μήκους του ''Glory At sea ''που σκηνοθέτησε το 2008. Όλα τα μεγάλα πράγματα απο κάπου ξεκίνησαν....


1 σχόλιο:

Kika είπε...

Ίσως να είναι και η καλύτερη ταινία της φετινής χρονιάς, για την ευαισθησία την σκληρότητα της εποχής, την δύναμη της ψυχής για επιβίωση και το γεγονός ότι τελικά δεν είμαστε παρά ένα μικρό κομμάτι στο σύμπαν και τίποτα παραπάνω.