Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Cannes 2012:Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ-ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αυριανή απονομή του Χρυσού Φοίνικα.Ας δούμε αναλυτικά όλες τις ταινίες του διαγωνιστικού και τι πιθανότητες έχει η κάθε μία:
HOLY MOTORS του LEOS CARAX

Το μεγάλο φαβορί.Οι κριτικοί ενθουσιάστηκαν,ο Leos Carax είναι παιδί των Καννών,η ταινία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και σίγουρα σινεφίλ.Τηρεί όλες τις προϋποθέσεις για Φοίνικα.Μένει να δούμε εάν η επιτροπή το τολμήσει.


 LIKE SOMEONE IN LOVE του ABBAS KIAROSTAMI.

Διαπιστευμένος του φεστιβάλ,ο Κιαροστάμι σκηνοθετεί ακούραστος αλλά οι πιθανότητες του για Φοίνικα είναι μικρές.Κάθε ταινία του όμως χαίρει αποδοχής.


DE ROUILLE ET D’OS του JACQUES AUDIARD

Φαβορί για τα βραβεία ερμηνείας ανδρικού και γυναικείου ρόλου,η ταινία άρεσε αλλά όχι τόσο για να ακούγεται στα μεγάλα βραβεία.


THE ANGEL'S SHARE του KEN LOACH.

O Ken Loach και το γνωστό μοτίβο του έφτιαξε την διάθεση στις ''βροχερές'' Κάννες αυτό όμως δεν αρκεί για να φύγει με κάποιο βραβείο.


LAWLESS του JOHN HILLCOAT

Το άκρως στυλιζαρισμένο επικό και βίαιο ''Lawless'' δια χειρός Nick Cave κατάφερε να αφήσει τις Κάννες αδιάφορες και να πετύχει μόνο το διαφημιστικό του project.


DUPA DEALURI (BEYOND THE HILLS) του Cristian Mungiu

Απο τον ήδη βραβευμένο με Φοίνικα σκηνοθέτη του ''4 ΜΗΝΕΣ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 2 ΗΜΕΡΕΣ'' η ταινία ίσως καταφέρει να αποσπάσει βραβείο επιτροπής ή σεναρίου ή σκηνοθεσίας. Άρεσε και χειροκροτήθηκε.Το θέμα της είναι επίκαιρο ως αλληγορία για την ''μαύρη'' κατάσταση της Ευρώπης.


REALITY του MATTEO GARRONE

Μετά το ''GOMORRA'' ο Ιταλός σκηνοθέτης επέστρεψε με σάτιρα.Εάν ο Ιταλός πρόεδρος της επιτροπής Nani Moreti σκεφτεί φιλοπατριωτικά ίσως και να βραβευτεί.


DA-REUN NA-RA-E-SUH (IN ANOTHER COUNTRY) του Hong Sangsoo

Το σινεμά της Κορέας είναι ιδιαίτερο,χαίρει αποδοχής αλλά μόνο στις Κάννες.


JAGTEN (THE HUNT) του THOMAS VIDERBERG.

Ο Δανός σκηνοθέτης χειροκροτήθηκε για την σκοτεινή ταινία του και για τον πρωταγωνιστή του τα είχε καταφέρει καλύτερα όμως με το ''Festen'' παλαιότερα.Λίγες πιθανότητες αλλά σίγουρη μετέπειτα  επιτυχία στις διεθνείς αγορές.


VOUS N’AVEZ ENCORE RIEN VU του ALEN RESNAIS.

O βετεράνος Γάλλος σκηνοθέτης συχνός επισκέπτης των Καννών πρόσθεσε άλλη μια ταινία στο ενεργητικό του ,όχι όμως και στην Ιστορία των Καννών.Μια απο τα ίδια...


POST TENEBRAS LUX του CARLOS REYGADAS

O Μεξικανός σκηνοθέτης ''τύφλωσε'' τις Κάννες με την εσκεμμένα out of focus ταινία του.Κούρασε και κανείς δεν κατάλαβε τι είχε στο μυαλό του ο σκηνοθέτης.Μία-δύο όμορφες εικόνες αλλά ο αργός ρυθμός μάλλον προκάλεσε χασμουρητά.


V TUMANE(IN THE FOG) του SERGEI LOZNITSA

Το πολεμικό δράμα θεωρήθηκε κλασσικό με την καλή έννοια και ο Ουκρανός σκηνοθέτης κέρδισε τους κριτικούς με την σκηνοθεσία του και την ικανότητα του να μετατρέψει ένα δάσος σε άβυσσο πολεμικών αναμνήσεων.Θα τα καταφέρει?


DO NUI MAT(THE TASTE OF MONEY)του Im Sang-soo.

Δύο χρόνια μετά το προκλητικό ''Τhe Housemaid'' ο Sang Soo επιστρέφει στις Κάννες με μια αρτιότερη εικαστικά και τεχνολογικά ταινία αλλά με παρόμοιες αναφορές.Μπουρζουαζοί Κορεάτες,απληστία,διαφθορά και στο επίκεντρο μια οικογένεια παρόμοια με της προηγούμενης ταινίας του. Όλα αυτά όμως πόσο αφορούν την Ευρώπη και τις Κάννες ως ένα κατεξοχήν Ευρωπαϊκό φεστιβάλ?Δύσκολα....


AMOUR του MICHAEL HANEKE

Μπορεί ο Haneke να επαναλάβει τον θρίαμβο της ''Λευκής Κορδέλας''?Η ταινία άρεσε σε πολλούς,η Andrea Arnold της Κριτικής Επιτροπής σίγουρα θα το υποστηρίξει,αποκλείεται με λίγα λόγια να φύγει με άδεια χέρια. Ίσως και σε ρόλο....


ON THE ROAD του WALTER SALLES.

Η αναμενόμενη ταινία του Salles δύσκολα θα φιγουράρει το βράδυ της Κυριακής.Αν και οι Κάννες δείχνουν προτίμηση στα road movies ο Μορέτι θα προτιμήσει να δώσει αλλού τα βραβεία.


MUD του JEFF NICHOLS.

Απο τον 33χρονο σκηνοθέτη του ''Take Shelter'' το MUD εκπροσώπησε επάξια την Αμερική στο Φεστιβάλ ως ένα μεταμοντέρνο θρίλερ-γουέστερν και αφηγούμενο μια όμορφη ιστορία ενηλικίωσης.Μέχρι εκεί πιστεύω....


BAAD EL MAWKEAA(AFTER THE BATTLE) του YOUSRY NAZLALLAH.

Απο την Αίγυπτο η ταινία ''After the battle'' χρησιμοποιεί τα αληθινά γεγονότα της εξέγερσης στην Αίγυπτο για να αφηγηθεί μια ιστορία επιβίωσης και καταπιεσμένου έρωτα.Φιλότιμες προσπάθειες και   
εξαιρετική σκηνή φινάλε απ'ότι ακούστηκε αλλά η επιτροπή δεν φαίνεται να θορυβήθηκε...Κρίμα.


KILLING THEM SOFTLY του ANDREW DOMINIK

Στην πορεία που χάραξαν τα ''Καλά Παιδιά'' του Σκορσέζε και οι τηλεοπτικοί ''Σοπράνος'' η ταινία του Andrew Dominik(Chopper,The Asassination of Jesse James...)καταχειροκροτήθηκε και επιβεβαιώθηκε ως μια βαθιά πολιτική ταινία.Εχει πιθανότητες άν η επιτροπή δεν παρασυρθεί εντελώς απο την Ευρωπαϊκή κουλτούρα.


PARADIES:LIEBE ΤΟΥ ULRICH SEIDL

Πρώτο μέρος τριλογίας η ταινία του Γερμανού Seidl αφηγείται την ιστορία μιας διαζευγμένης μεσήλικης που ταξιδεύει στην Κένυα σε αναζήτηση του έρωτα και του τουριστικού σεξ.Η ταινία δεν ανέφερε κάτι που ήδη δεν γνωρίζουμε αλλά ο τρόπος που το λέει και η δύναμη των εικόνων του μπορεί και να συγκινήσει την επιτροπή.


MOONRISE KINGDOM του WES ANDERSON

Το αλλόκοτο σύμπαν του Wes Anderson άνοιξε το φεστιβάλ των Καννών και αυτό απο μόνο του θεωρείται επιβράβευση.Αρεσε αλλά πιστεύω πως θα φύγει με άδεια χέρια.


THE PAPERBOY του LEE DANIELS.

Ενα instant classic και τόσο trash masterpiece όπως το χαρακτήρισαν, η ταινία έχει κάθε δικαίωμα στα βραβεία και ίσως να θυμηθούμε Φοίνικες του στυλ Pulp Fiction.Με τον Lee Daniels να δηλώνει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του στις Κάννες και πώς αυτή ευθύνεται για τα απίστευτα πλάνα του Zac Efron στην ταινία αλλά και τις εγκωμιαστικές κριτικές για την Kidman η επιτροπή έχει κάθε ευκαιρία να κάνει μια γκράν γκινιόλ ανατροπή!


COSMOPOLIS του DAVID CRONEBERG.

Με μέτριες έως αρνητικές κριτικές η νέα ταινία του Cronebergh έφερε τον Robert Pattinson στις Κάννες τον φωτογράφισαν περπάτησε το χαλί αλλά όταν έπρεπε να μιλήσουν για την ταινία όλοι είπαν πως πρόκειται για μιά κενή ταινία χωρίς ενδιαφέρον.Οι εποχές του ''Crash''(Mεγάλο Βραβείο Επιτροπής Κάννες 1996) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.....

2 σχόλια:

Jay είπε...

Κάτι θα τσιμπήσει και ο Ken Loach, δεν μπορεί! Ακούγεται πως το Angel's Share είναι η αγαπημένη ταινία του Moretti από το φετινό διαγωνιστικό!

academy είπε...

Δεν θα το αντέξω να πάει ο Φοίνικας στον Loach πάλι...μπορεί σενάριο για τον Laverty.