Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

At Cinemas:''Black Swan'' του Darren Aronofsky.***1/2.



Η νεαρή μπαλαρίνα Νίνα,έπειτα απο σκληρή προετοιμασία,κερδίζει τον πρώτο ρόλο στην ''Λίμνη των Κύκνων''.Η Πίεση όμως απο τον Καλλιτεχνικό διευθυντή,η υπερπροστατευτική μητέρα και η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα της θα την βυθίσουν σε ένα παρανοικό σύμπαν.
Με μία σκηνοθεσία άκρως ''επιθετική'' και κοντά στην ηρωίδα του(όπως και στις υπόλοιπες ταινίες του),ο Arronofsky μετά το ''Wrestler'' επιστρέφει στο ύφος του ''Ρέκβιεμ....''και κάνει τον ''Μαύρο Κύκνο''μια συγκλονιστική μαύρη ιστορία κοριτσίστικης ενηλικίωσης.
Οι ισορροπίες στην ταινία είναι πολύ λεπτές.Πολύ εύκολα η ταινία θα μπορούσε να γίνει ένα cult trash θρίλλερ.Εκεί είναι όμως που στην άκρως ''εφετζίδικη΄΄ και στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία του Arronofsky έρχεται η Natalie Portman με την ερμηνεία της και το διάφανο βλέμμα της,ανεβάζοντας την ταινία ένα επίπεδο παραπάνω του ψυχολογικού θρίλλερ.Φαβορί για το oscar best actress,θα είναι μεγάλη της επιτυχία πείσει την Ακαδημία και την προτιμήσουν απο την Anette Bening.Οι δεύτεροι ρόλοι,όλοι γραμμένοι με προσοχή και με την ιδιότητα πλανήτες-κομήτες γύρω απο τον ''τοξικό''πλάνήτη Nina-Portman.Η Mila Kunis ως ανταγωνίστρια,η εξαιρετική Barbara Hershey ως υπερπροστατευτική καταπιεστική-καταπιεσμένη μητέρα ακόμα και ο vincent Cassel σε ένα ρόλο διαφορετικό απο αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει.Μέχρι και η μουσική του Clint Mansell,ένας ανάποδος Τσαικόφσκι(του στοίχισε την υποψηφιότητα).Απο τις καλύτερες ταινίες της σεζόν υποψήφια για 5 oscar.
Να το δείς:Είναι Arronofsky,είναι oscarικό,σου άρεσε η ''Αποστροφή''του Πολάνσκι και πάντα πίστευες πως....κάτι τρέχει με τις μπαλαρίνες!
Μήν το δείς:Εάν δεν σου άρεσε το ''Ρεκβιεμ....''(excuse me?),εάν ακούγοντας Τσαικόφσκι νομίζεις πως κάνεις υπέρβαση και εάν είσαι αλλοτριωμένη υπάλληλος γραφείου businesswoman που παλεύεις με ένα πληκτρολόγιο....Δεν θα καταλάβεις ποτέ το πάθος της Nina και άρα την ταινία.

19 σχόλια:

Philip Winter είπε...

Θα το δω το Σαββατο.
Παντως, απ' οτι βλεπω, δεν το θεωρεις αριστουργημα οπως λενε οι Αμερικανοι. Πολλες κριτικες (ελληνικες κυριως) ηταν μετριες.

Με σειρα προτιμησεως:
1. Requiem for a Dream (5/5)
2. The Fountain (4/5)
3. Pi (3,5/5)
4. The Wrestler (3,5/5)

mahler76 είπε...

αν και μου άρεσε σαν ταινία δεν θεωρώ πως είναι κάτι φοβερό, τού χρόνου δεν θα την θυμόμαστε ότι την είδαμε ενώ το Ρέκβιεμ έχει μείνει και νομίζω δικαίως ως αριστούργημα. Όπως και να έχει πιστεύω πως στην μεγάλη οθόνη θα είναι ακόμη περισσότερο εντυπωσιακό.

Leviathan είπε...

8elo na to do...elpizo na to feroun sidoma sti Kavala...kalispera kai pali! :)

academy είπε...

Οχι φίλε Hulot δεν είναι αριστούργημα είναι όμως μια πολύ καλή ταινία,ωραία ιστορία και με νόημα.
Με σειρά προτιμήσεως
1.Ρεκβιεμ
2.Παλαιστής.
3.Πι
4.The Fountain(δεν ξανάγινε το θεωρώ ταινία-αχταρμά)

academy είπε...

Mahler είναι άκρως εντυπωσιακό και είναι ταινία που σε παίρνει απο το ΄χερι και σεπάει κάπου αυτό μου άρεσε πολύ.

Philip Winter είπε...

Tον Κυκνο σε ποια θεση τον βαζεις;

academy είπε...

Γειά σου Levi.Τρέξε..νομίζω οτι έχεις καταλάβει τι θα δείς.

academy είπε...

Πρέπει να περάσει καιρός λίγο για να την κατατάξω είναι πολύ φρέσκο Hulot..

mahler76 είπε...

το Πι αν και το έχω δεν το έχω δεί, αλλά θα έλεγα Ρέκβιεμ, Παλαιστής, και στην τελευταία κονταροχτυπιούνται τα υπόλοιπα 2. το Fountain πρέπει να το ξαναδώ διότι η πρώτη φορά ήταν υπό ειδικές συνθήκες.

Ιωάννης Moody Λαζάρου είπε...

Γεια σου academy.
Εγώ πάντως τη θεωρώ σχεδόν αριστούργημα (4.5/5) και την καλύτερη των προτεινόμενων για Όσκαρ (θα τα πούμε και πιο αναλυτικά, όταν έρθει το κατάλληλο post σου).

Chris Karpis είπε...

Τί έγινε ? Μόνο εγώ δεν την έχω δεί ?
Σκοπεύω να τη δώ σύντομα βεβαίως, μιας και φαίνεται πιο κοντά στο ¨Ρέκβιεμ¨ (όπως επιβεβαιώνεις κι εσύ), παρά στον παλαιστή, ο οποίος δε με ενθουσίασε.
Τα σχόλια σου "να τη δείτε αν σας αρέσει η Αποστροφή του Πολάνσκι (ταινιάααααααααααααρα !)", και αυτό με τον ανάποδο Τσαϊκόφσκι, με ψήνουν ακόμη περισσότερο !

argiris-cinefil είπε...

Κι εγώ την ίδια βαθμολογία του βάζω φίλε academy.

Δεν λέω αρκετά καλή ταινία αλλά σε καμία περίπτωση ο Αρονόφσκι δεν δικαίωσε τις προσδοκίες που είχα για αυτήν την ταινία αλλά και για την ίδια του την σκηνοθεσία την οποία και βρήκα αρκετά μονότονη. Την αφήγησή της δε την βρήκα σχεδόν γραμμική όπου συνήθως σε τέτοιου είδους ταινίες συναντάς μια πιο πολυσύνθετη αφήγηση η οποία τις κάνει και πιο ενδιαφέρουσες και πιο πολύπλοκες.. Πολύ καλή η Νάταλι Πόρτμαν όπου εύχομαι να πάρει το όσκαρ.

3,5: Καλή (+)

0: Κακή / 1: Μετριότατη / 2: Απλώς ενδιαφέρον / 3: Καλή / 4: Πολύ καλή / 5: Αριστούργημα

Kika είπε...

Εγώ την βρήκα αριστουργηματική όχι μόνο γιατί μου άρεσε το θέμα αλλά γιατί και η Portman είναι φοβερή!!! Πολύ δυνατή ταινία και σε κάποιες σκηνές μου θύμισε και την ένταση του Ρέκβιεμ.

academy είπε...

Η Kika γνωστή για το μπαλετικό της παρελθόν(με την μαμά να περιμένει στο φουαγιέ)ανακαλύπτει την ταινία της χρονιάς μάλλον!

academy είπε...

Moody σε κόβω στο α γυναικείο να ''αρπαζόμαστε''...!Γνωστή η αδυναμία μου στην Bening....xixi!

academy είπε...

curious ape χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση θα σου αρέσει και η ταινία.

academy είπε...

Argiris πρόσεχε τι ευχεσαι...θα κανω το πάν το oscar να πάει στην Bening(τουλάχιστον του CineAcademy).:)

ds είπε...

Την βρήκα πολύ αδύναμη και από τις χειρότερες του σκηνοθέτη.

Mike είπε...

Θα το δω μες στη βδομαδα, αλλα απο οσα εχω ακουσει/διαβασει θα παω με συγκρατημενη αισιοδοξια, για να μην απογοητευτω :p